Proplácení poplatků ztížilo nemocnicím cestu k dotacím

8. 10. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Proplácení regulačních poplatků v nemocnicích Pardubického kraje ztížilo zdravotnickým zařízením cestu k dotacím z evropských fondů či od státu. Od kraje získaly z veřejných peněz takové sumy, že se přiblížily maximálnímu limitu stanovenému Evropskou komisí.


Další dotace už mohou získat jen s obtížemi, zjistila ČTK.

Litomyšlská nemocnice chtěla získat od Státního fondu pro životní prostředí 3,5 milionu korun na zateplení objektu a výměnu oken. „Zjistili jsme ale, že bychom mohli dostat jen milion korun, jinak bychom překročili povolený limit. Za takových podmínek se do toho nemůžeme pustit,“ řekl ČTK ředitel nemocnice Libor Vylíčil. Podle něj krajští politici svými rozhodnutími zhoršují postavení svých organizací.

Z veřejných peněz mohou nemocnice podle takzvaného pravidla de minimis čerpat za tři roky maximálně 200.000 eur (pět milionů korun). Pardubický kraj poplatky odpuštěné lidem od loňského února nemocnicím proplácel ze svého, některá zdravotnická zařízení se dostala na stanovený limit.

Kraj sice vyjednal jeho zvýšení na 500.000 eur (12,5 mil. Kč) formou takzvaného dočasného rámce, přes jednodušší podmínky vyřizování však nemocnice musí o dotace požádat do konce tohoto roku.

„Pro získání dotace za podmínek dočasného rámce bychom museli zhruba do tří týdnů udělat výběrová řízení a další kroky a požádat Státní fond životního prostředí, což nejsme schopni stihnout,“ uvedl Vylíčil. O dotace na zateplení zkusí požádat znovu koncem příštího roku, pokud fondu nějaké peníze k rozdělení ještě zůstanou.

Podobné omezení pociťuje i Orlickoústecká nemocnice, která limit 200.000 eur (pět milionů Kč) dosáhla. „Sice bychom ještě mohli o nějaké dotace požádat, ale výjimka platí jen pro tento rok. Možnosti čerpat evropské peníze se tak zúžily,“ řekla ČTK ekonomická náměstkyně Radka Dalecká.

Ředitel Krajské nemocnice Pardubice Josef Šimurda nepovažuje příjem za poplatky od kraje za překážku při získávání evropských dotací, neboť v každém z těchto případů jde o jiné zdroje. Připouští ale, že nemocnice nemůže dostat další dotace od kraje nad povolený rámec. Praktickou zkušenost s tímto problémem zatím pardubická nemocnice nemá.

Podle Pavla Rakouše z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj nemusí být proplácení regulačních poplatků automaticky nemocnicím k tíži při žádostech o dotace. „Záleží na tom, zda ten který dotační titul podléhá pravidlu de minimis a nezáleží na tom, zda jde o evropské nebo státní zdroje,“ řekl ČTK.

Pardubický kraj zavedl proplácení regulačních poplatků ve svých pěti nemocnicích 1. února 2009 a ukončil je 1. června letošního roku. Za tu dobu za ně zaplatil 50,574 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?