Protikorupční policie zasahovala v MSB Legal kvůli Homolce

28. 6. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Protikorupční policie ve čtvrtek zasahovala v advokátní kanceláři MSB Legal, která je spojena s lobbistou Ivem Rittigem. Uvedla to Česká televize s tím, že policisté chtějí dokumenty o Nemocnici Na Homolce.


Mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej ČTK potvrdil pouze to, že policie provádí „určité úkony v určité trestní věci“, konkrétnější být nechtěl.

Zásah by se mohl týkat pronájmu nemocničních skladů, který loni kritizoval Nadační fond proti korupci. Podle fondu ztratila nemocnice okolo 100 milionů korun ročně kvůli tomu, že své sklady zdravotnického materiálu pronajala soukromé společnosti Alseda s.r.o., která je spojená s právníky kolem advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners).

„Je to případ z doby, kdy vedl nemocnici tehdejší ředitel Vladimír Dbalý. Současný ředitel Michal Šetlík nastoupil v březnu 2012 a vypověděl všechny smlouvy s touto kanceláří a přerušil s ní jakoukoliv spolupráci,“ řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Jitka Kalousková.

Na místě policejního zásahu u budovy D v pražských Nových Butovicích od dopoledne stojí tři osobní policejní auta, jedno služební a také policejní dodávka. Policisté zasahují v 15. a 16. patře, kde advokátní kancelář sídlí. Do budovy recepční nikoho nepovolaného nechce pustit.

Podle fondu pronajala nemocnice od července 2009 sklady firmě Alseda za 140.000 korun měsíčně. Firma za uskladnění materiálu ve skladech inkasovala od dodavatelů asi padesátinásobně víc, než sama za pronájem platila. Mezi dodavateli, kteří firmě posílali peníze, pak byla také mimo jiné společnost Holte Medical a.s., která sama sklady původně provozovala, protože je dceřinou firmou Nemocnice Na Homolce.

Nadační fond také uvedl, že dokáže doložit organizačně složitý zisk dvou nemovitostí celkem za asi 11 milionů korun do majetku otce někdejšího ředitele nemocnice Dbalého. Nabytí podle fondu realizovali právníci okolo kanceláře Šachta & Partners a na nákupu jedné z nemovitostí se prý podílela i sama společnost Alseda.

Advokátní kancelář loni tvrzení fondu odmítla. Reagovala vyjádřením, že nemocnice pronajímá holé nebytové prostory soukromé společnosti za tržní nájem. Ta v nich, a v dalších prostorách, které už nemocnici nepatří, provozuje sklady, jejichž provoz je po personální i technické stránce poměrně náročný, a za to inkasuje dohodnutou odměnu.

MSB Legal dlouhodobě zastupuje lobbistu Rittiga, jehož jméno se nedávno objevilo v souvislosti s rozsáhlým zásahem, který vyústil v obvinění blízké spolupracovnice expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové a sedmi dalších osob. Kriminalisté se k Nagyové podle policejních dokumentů dostali při prošetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu složenou z Rittiga a dalších lobbistů Romana Janouška či Tomáše Hrdličky.

Pražský městský soud ve čtvrtek projednával Rittigovu žalobu na Nadační fond proti korupci. Lobbista požaduje, aby z webových stránek fondu zmizela tvrzení, která jej spojují s tunelováním pražského dopravního podniku. Nadační fond v polovině února upozornil na zakázku na bezpečnostní systém v pražském metru, z které podle fondu mohly odtéct desítky milionů korun firmám, v kterých figurovali lidé z advokátní kanceláře Šachta & partners. Právníci jakákoliv obvinění odmítli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?