Protikuřácký zákon přinese i zánik kuřáren v kinech a divadlech

7. 6. 2016 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Takzvaný protikuřácký zákon předpokládá kromě úplného zákazu kouření klasických cigaret v restauracích, barech, vinárnách, kavárnách a podobných zařízeních i další restrikce pro kuřáky. Kinům, divadlům, koncertním a výstavním síním a sportovním halám odebere možnost zřizovat kuřárny.


Místa ke kouření nebudou moci být ani v areálech zdravotnických zařízení kromě uzavřených psychiatrických oddělení. Návrhem zákona, jehož původní podoba ve Sněmovna narazila, by se poslanci mohli začít zabývat na červnové schůzi.

V restauracích sice předloha umožní používat vodní dýmky i elektronické cigarety, pro e-cigarety mají ale jinak platit obdobné restrikce jako pro cigarety klasické. Z míst vyjmenovaných v zákoně nebude platit jejich zákaz jen v zoologických zahradách. Kuřáci z nich tedy nebudou moci inhalovat třeba v nemocnicích, ve školách, v nákupních centrech kromě vymezených míst, v prostředcích veřejné dopravy, v zábavních zařízeních, ve sportovních halách a na dětských hřištích.

Zákaz kouření klasických cigaret norma rozšíří na nekryté části zastávek hromadné dopravy a na zoologické zahrady, kde budou moci být kuřácké koutky. Kuřárny nadále budou moci být v nákupních centrech a na letištích. Obce budou moci vyhláškou zakázat kouření kolem škol.

Předloha omezí i alkohol, například - na rozdíl od cigaret - se nebude smět vůbec prodávat prostřednictvím automatů. Restrikce ohledně alkoholu ale nebudou tak přísné, jak předpokládal původní návrh zákona. Prodejci nebudou moci nabízet alkohol na akcích určených převážně pro děti, při sportovních akcích budou ale moci mít v sortimentu vedle výčepního piva i víno. Zákaz bude platit pro dopravní prostředky kromě dálkových a zájezdových spojů. Alkohol bude naopak povolen při takzvaných nostalgických nebo historických jízdách a při jízdách na objednávku.

Proti původnímu návrhu předloha zmírňuje omezení pro prodej alkoholu včetně lihovin v rámci různých trhů, slavností a jiných zábavních akcí. Na restauratéry i stánkaře ale dopadne nová povinnost nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než nejlacinější alkoholický nápoj o stejném objemu, byť by to byla kohoutková voda.

Na rozdíl od předchozí normy nebudou mít hostinští odpovědnost pod sankcí okamžitého až dvoudenního uzavření provozovny za to, že se v jejich zařízení nacházejí podnapilí mladiství. Pokud takového člověka najdou, budou ho muset podle předlohy vyzvat k tomu, aby odešel.

Původní předlohu Sněmovna neschválila zejména kvůli postoji poslanců vládního hnutí ANO v souvislosti s jejím zmírněním pozměňovacím návrhem, podle kterého by restauratéři mohli zřizovat kuřárny bez obsluhy. Nová norma obsahuje ostatní úpravy, které poslanci podpořili. Měla by být účinná s posledním dnem letošního roku, tedy již na Silvestra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?