Průzkum: České ženy zatím nenašly cestu k netradiční antikoncepci

27. 2. 2014 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
České ženy si podle průzkumu ještě úplně nenašly cestu k netradičním formám antikoncepce, jako jsou hormonální nitroděložní tělísko a antikoncepční náplast. Některou z netradičních forem má osm procent žen, naproti tomu každá druhá bere pilulky, řekla ČTK Lenka Suchá z agentury Ipsos, jež na přelomu ledna a února průzkum provedla. Hormonální antikoncepcí, včetně nehormonálního tělíska, se chrání 62 procent žen ve věku 18 až 35 let.


„Jen pětina žen je natolik spokojená s pilulkami, že o žádné změně neuvažuje. Zatímco ostatní, které antikoncepci užívají, tak buď už teď přemýšlejí o změně, anebo kdyby jim lékař nabídl něco lepšího, neváhaly by a určitě by o tom přemýšlely,“ uvedla.

Příčinou nespokojenosti může podle Suché být trend dnešní doby, že hormonální pilulky jsou antikoncepcí první volby. Pokud dívka nebo žena přijde ke gynekologovi a chce antikoncepci, často dostává rovnou pilulky a o žádné jiné formě se ani neuvažuje. „Většinou o jiné možnosti neví, anebo se nezeptá a gynekolog s tím většinou ani nepřijde,“ uvedla Suchá.

Osobní zkušenost s antikoncepčními pilulkami má 93 procent českých žen dané věkové skupiny. Většina, 68 procent, užívala za svůj dosavadní život pouze jednu formu antikoncepce, a to právě hormonální pilulky.

Pokud zvažují změnu, tak hlavně proto, že chtějí antikoncepci šetrnější k tělu, současná antikoncepce se jim zdá drahá a hledají levnější variantu, anebo se rozhodnou pro změnu na radu lékaře. Ženám, které berou pilulky, vadí, že musejí na užívání stále myslet, zapomínají brát pilulku každý den a obtěžuje je, že musejí chodit k lékaři pravidelně pro recept.

Pro ženy je při výběru antikoncepce nejdůležitější její spolehlivost a bezpečnost. Průzkum ukázal, že se rozhodují v kombinaci vlastního úsudku a doporučení lékaře. U výběru konkrétní značky antikoncepce převažuje hlas lékaře, míra jeho vlivu je 67 procent, vlivu ženy 24 procent.

Šetření sestávalo ze dvou částí: ve screeningové bylo 3394 žen podle zastoupení této věkové skupiny v populaci, v hlavní části bylo 360 žen, které v blízké době zvažují změnu antikoncepce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?