Průzkum: Hormonální antikoncepci má 70 pct Češek do 29 let věku

26. 9. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Hormonální antikoncepci užívá 70 procent Češek od 15 do 29 let, někdy v životě ji mělo 77 procent. Ve věku 30 až 44 let ji užívá polovina Češek, zkušenost s ní má 84 procent. Ukázal to průzkum společnosti Factum Invenio, v němž odpovídalo 499 českých žen nad 15 let.


Světový den antikoncepce 26. září se letos zaměřil na mladé. Má motto Tvoje budoucnost, tvoje rozhodnutí, tvoje antikoncepce. Cílem je zvýšit povědomí o možnostech antikoncepce, aby počty nechtěných těhotenství klesly.

Ve světě je ročně podle celosvětových studií přes 41 procent neplánovaných těhotenství, z nich 49 procent končí potratem. V Evropě je to podle evropské studie až 64 procent potratů ze všech neplánovaných těhotenství. V ČR s nárůstem užívání antikoncepce počty potratů dlouhodobě klesají.

Podle výkonné ředitelky Společnosti pro plánování rodiny Zuzany Prouzové je informovanost mladých lidí v Česku o možnostech antikoncepce ve srovnání deseti evropských zemí velmi dobrá. „Mnohem horší je ale informovanost o ostatních antikoncepčních metodách, vhodných pro ženy, které hormonální antikoncepci nemohou nebo nechtějí užívat,“ řekla.

Lékaři radí vedle pilulek používat i kondom, klesá tak riziko přenosu pohlavních infekcí. Čeští lékárníci budou ve čtvrtek zájemcům v lékárnách vysvětlovat možnosti i rizika antikoncepce.

Celosvětové průzkumy ukázaly, že při přípravě na schůzku dává 44 procent mladých přednost osobní hygieně, včetně výběru parfému, před výběrem vhodné antikoncepce. Překvapivé bylo zjištění, že mladí nepovažují internet za spolehlivý zdroj informací. Nejrizikovějším faktorem v chování mladých je stud, bojí se prý na informace o sexu a možnostech ochrany zeptat. Průzkum také potvrdil, že sexuální výchova ve školách začátek sexuálního života spíše oddálí, nežli uspíší.

Nezbytnou součástí plánování budoucnosti je podle Frouzové pro mladé lidi dostupnost zdroje přesných a nezkreslených informací ohledně možností ochrany. Internetové stránky www.antikoncepce.cz obsahují aktuální údaje, které pomáhají mladým lidem vybrat si v diskusi s lékařem pro sebe i partnera nejvhodnější antikoncepci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?