Průzkum: Lidé očekávají od lékárníka radu a příjemné vystupování

6. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé očekávají od lékárníka především odbornou radu při výběru léku a příjemné vystupování. Vyplynulo to z dubnového průzkumu společnosti GfK Praha. Dotázaní většinou souhlasili s tím...


PRAHA - aby volně prodejné léky byly jen v lékárnách. Stejný názor má i Česká lékárnická komora. Zákon umožňuje prodávat mimo lékárny například léčivé čaje, přípravky na průjem a vitaminy.

Pro každého druhého je při výběru lékárny důležitá ochota a příjemné vystupování lékárníka. Téměř polovina lidí počítá s tím, že jim lékárník pomůže s výběrem léku a že se jim poskytne také informace o cenách.

Při výběru lékárny dávají lidé přednost zařízením v nejbližším okolí. Více než čtvrtina jde s receptem do lékárny v blízkosti navštíveného lékaře, pětina v místě bydliště a čtyři procenta blízko pracoviště.

Svoji oblíbenou lékárnu má každý šestý Čech, každý osmý navštěvuje lékárny nahodile. Nižší ceny za stejný lék ovlivňují při výběru lékárny jen šest procent lidí. Slevy a akce jsou důvodem k návštěvě konkrétní lékárny pro dvě procenta lidí.

Nahodile volí lékárnu spíše mladší lidé, loajální k určité lékárně jsou starší občané, kteří také častěji vyžadují aktivní přístup lékárníka a jeho doporučení.

Pětina dotázaných soudí, že volně prodejné léky by měly být i v hypermarketech a supermarketech, 15 procent lidí by si je rádo kupovalo i u benzinových pump, desetina v prodejnách potravin.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?