Průzkum: Muži se rakoviny bojí, na prevenci ale chodí málo

21. 7. 2016 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Rakoviny se bojí 67 procent českých mužů, účast na onkologické prevenci ale uvedla v průzkumu jen čtvrtina. Podle odborníků muži účast nadhodnocují, pravidelně na ni chodí tři až pět procent z nich. Muži v průzkumu přiznali, že nepovažují prevenci za důležitou, cítí se zdraví, či o možnostech prevence nevědí.


Změnit to chce projekt nadačního fondu Petra Koukala STK pro chlapy, s nímž se muži mohou setkat od června do září na hudebních a sportovních akcích.

„Onkologickou prevenci ignorují podle průzkumu tři ze čtyř milionů českých mužů,“ řekl novinářů Filip Hrubý ze společnosti Sanofi, pro niž agentura Millward Brown letos v květnu průzkum provedla.

Například na prevenci rakoviny prostaty chodí jednou ročně či častěji 25 procent mužů nad 50 let a na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku každé dva roky nebo častěji 38 procent mužů tohoto věku. Samovyšetření varlat provádí každý měsíc 19 procent mužů nad 18 let a na prevenci kožních nádorů bylo jednou za pět let či častěji 21 procent mužů. Celých 53 procent českých mužů tvrdí, že je jejich praktik o nutnosti preventivních prohlídek neinformuje.

„Čísla z průzkumu jasně ukazují, jak se muži staví k péči o své zdraví. Chceme to změnit. Až se chlapi začnou o své zdraví starat jako o své auto, budeme mít vyhráno,“ řekl badmintonista a olympionik Petr Koukal.

Rakovina varlat mu byla zjištěna v roce 2010 ve věku 24 let, kdy ho ani nenapadlo, že by mohl tak závažné onemocnění mít. Nahmatal si na varleti bulku, která se nezvětšovala, ani nebolela, a tak šel k lékaři až pár měsíců, a to ještě na nátlak kamarádky. Nádor se rozšířil, a tak nestačila už jen operace, musel podstoupit chemoterapii. Sportovní kariéru přerušil. Po vyléčení se ke sportu vrátil, v srpnu se účastní své už třetí olympiády v Rio de Janeiro.

Roadshow na hudebních a sportovních akcích nabízí mužům zdarma preventivní vyšetření rizika rakoviny prostaty a varlat a zvýšených hladin krevního cukru a cholesterolu. Speciální toalety TOI TOI mužům změří průtok a rychlost proudu moči, což je jeden z ukazatelů kondice prostaty. Na stránce www.stkprochlapy.cz zájemci najdou nejbližší STK pro chlapy, kde se zdarma provádí preventivní vyšetření krve. V rámci odběrových laboratoří Synlab je v celé ČR 50 těchto stanic.

Nadační fond chce v kontaktní kampani oslovit přinejmenším 20.000 mužů. Návštěvníci roadshow si mohou otestovat znalosti ve zdravotních kvízech a také dostanou Manuál pro údržbu chlapa, který jim srozumitelným jazykem vysvětlí základy údržby vlastního zdraví, podobně jako když používají servisní knížku při údržbě auta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?