Průzkum: Nejvíce spokojených zaměstnanců je v třinecké nemocnici

2. 7. 2008 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejspokojenější zaměstnance má v Česku mezi nemocnicemi třinecká nemocnice, brněnská úrazová nemocnice a hornická nemocnice v Karviné. Vyplývá to z výsledků květnového průzkumu, které ČTK poskytla nezisková organizace HealthCare Institute...


Zkoumala situaci v 97 zdravotnických zařízeních. Do hodnocení se dostaly jen nemocnice, kde odpovědělo nejméně 30 zaměstnanců. Celkem se zapojilo 1884 pracovníků.

Do desítky nemocnic s nejspokojenějšími zaměstnanci se dostaly dvě fakultní nemocnice - pražská všeobecná na čtvrtém a královéhradecká na šestém místě. Jsou v ní i dvě vojenské nemocnice - olomoucká na pátém a pražská na devátém místě. Druhou příčku obsadila brněnská „úrazovka“, která by se podle plánů ministra zdravotnictví měla zrušit.

Péče o pacienty s vážnými úrazy by se přesunula do nemocnice v Bohunicích. Ve hře by mohl být i návrh, aby zařízení dál provozovalo město Brno. Sedmá pozice připadla pražské Nemocnici Na Františku, osmá strakonické nemocnici a desátá nemocnici v Novém Městě na Moravě.

Podle organizátorů je to první průzkum, který hodnotí spokojenost zaměstnanců. Společnost dosud sestavovala jen žebříčky spokojenosti pacientů. V nich chce podle předsedy představenstva Daniela Vavřiny pokračovat. Porovnat hodlá i finanční situaci nemocnic. Žebříček státních nemocnic zveřejnil bývalý ministr David Rath (ČSSD).

Vysloužil si za to kritiku. Jeho nástupce Tomáš Julínek (ODS) sestavování pořadí zrušil. Podle něj jen mate pacienty. Zdravotnická zařízení by ale měla sama zveřejňovat údaje, z nichž by lidé získali přehled o kvalitě a úspěšnosti léčby.

Podle výsledků by tři čtvrtiny pracovníků, kteří elektronické dotazníky vyplnili, práci ve své nemocnici doporučily známým. Sedm procent by to naopak rozhodně neudělalo. Čtvrtina lidí by raději pracovala jinde.

Pokud by se dotázaní rozhodli z nemocnice odejít, bylo by to nejčastěji kvůli platu. Nespokojeny jsou s ním téměř dvě pětiny lidí. Měsíčně 15.000 korun čistého mají rovněž dvě pětiny lidí. Zhruba 22 procent vydělá 20.000 čistého. Na 25.000 čistého si přijde každý 12 pracovník.

S 30.000 čistého chodí domů zhruba pět procent pracovníků, s 35.000 asi tři procenta zaměstnanců. Ke 40.000 se přihlásilo 1,6 procenta lidí. U vyšších částek podíl nepřesáhl procento. Nejčastěji by zdravotníci rádi brali 20.000 či 25.000 korun čistého. Tuto představu má celkem polovina z nich. Jako přilepšení k platu si lidé nejvíc přáli penzijní připojištění, dovolenou navíc a stravenky. Nejméně stáli o pochvaly a „příjemný styl vedení“.

Jako případný důvod k odchodu uvedla pětina pracovníků psychickou zátěž. Patnácti procentům vadí to, že nevidí perspektivu osobního růstu. Víc než třetina lidí ale uvedla, že je zaměstnavatel často posílá na odborná školení. Dalších 39 procent pracovníků na ně může jezdit občas. Asi 73 procentům zaměstnanců umožňuje vedení studovat.

Zhruba 14 procent lidí by dalo výpověď kvůli neshodám s kolegy. Třetina dotázaných si stěžovala na komunikaci s nadřízeným. Dvě pětiny lidí tvrdí, že jejich šéf nemá zájem o jejich názor na řešení pracovních problémů. Stejný podíl pracovníků uvedl, že je vedoucí nutí do přesčasů. Zhruba 48 procent dotázaných podotklo, že jim za dílčí úspěch v posledních třech měsících jejich nadřízený ani nepoděkoval.

Patnáct procent lidí míní, že by se rozhodně dala zlepšit hospodárnost na jejich pracovišti. Podle dalších dvou pětin by to možná šlo. Zbytek naopak moc možností k úsporám nevidí. Zhruba 78 procent pracovníků si pak myslí, že by se dala udělat opatření k větší spokojenosti pacientů. Nejčastěji se zmínili o chování k nim, o stravě a o provádění ošetření.

Žebříček podle spokojenosti zaměstnanců:

1) Nemocnice v Třinci

2) Úrazová nemocnice v Brně

3) Hornická nemocnice v Karviné

4) Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

5) Vojenská nemocnice v Olomouci

6) Fakultní nemocnice v Hradci Králové

7) Nemocnice Na Františku s poliklinikou v Praze

8) Nemocnice Strakonice

9) Ústřední vojenská nemocnice v Praze

10) Nemocnice Nové Město na Moravě

Zdroj: HealthCare Institute

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?