Průzkum: Sportovní aktivity nabízí jako benefit 70 procent firem

27. 9. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Sportovní aktivity nabízí jako zaměstnaneckou výhodu sedm z deseti českých firem. Plně je hradí 32 procent zaměstnavatelů a 38 procent je částečně dotuje. Vyplývá to z průzkumu společnosti Aon, kterého se v květnu zúčastnilo téměř 400 firem z různých odvětví.


Mezi benefity, o které mají uchazeči o práci největší zájem, letos vede 13. plat, příspěvky na bydlení a služební vůz i k soukromým účelům. Naopak stravenky již zaměstnanci považují za standard, nikoliv za benefit, ukázal průzkum personální agentury Grafton Recruitment, do kterého se v létě zapojilo 2259 respondentů.

V Česku roste i počet firem nabízejících zaměstnancům kartu MultiSport, se kterou lze navštěvovat relaxační a sportovní zařízení. Tento benefit využívá přes 62.000 zaměstnanců v 1833 firmách. Od začátku roku počet karet vzrostl o 35 procent.

„Benefitové karty pro sportovní aktivity podle průzkumu poskytuje méně než polovina firem, zájem by přitom mělo až sedm z deseti zaměstnanců. Teambuildingové a sportovní aktivity podle stejného průzkumu nabízí téměř tři čtvrtiny firem, ale zájem ze strany zaměstnanců je nižší než poloviční,“ uvedla marketingová manažerka Grafton Recruitment Jitka Součková.

Novým typem zaměstnaneckých benefitů jsou tzv. dny zdraví. „Odehrávají se v různých místnostech ve firmě, které se dočasně promění na sportoviště. Nejčastěji firmy volí kombinaci cvičebních lekcí s trenéry, masáže, tělesnou analýzu pomocí profesionálního přístroje a sportovně-společenské hry,“ podotkla Jana Jakušev Šrýtrová z firmy MultiSport, která tyto akce pořádá.

V loňském roce se na první příčce žebříčku nejoblíbenějších benefitů umístilo jazykové vzdělávání, letos je to 13. plat následovaný příspěvkem na bydlení.

Většina respondentů průzkumu dostává benefity v hodnotě 1499 Kč, což je k situaci na trhu práce pokles, neboť loni hodnota činila 1999 Kč, upozornila Součková. Kleslo i očekávání ze strany zaměstnanců, zatímco nadpoloviční většina loni očekávala benefity za 4499 Kč, letos by jim stačilo 3999 Kč. Rozdíl mezi realitou a očekáváním ovšem stále u nadpoloviční většiny zaměstnanců je okolo 2500 Kč.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?