Průzkum: Zdravotně postiženým vadí bariéry v obchodech

2. 2. 2012 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotně postiženým lidem komplikují nákupy především bariéry znesnadňující přístup do prodejen, málo prostoru mezi regály a turnikety u vchodů, kvůli kterých se často do obchodů vůbec nedostanou. Vyplývá to z výzkumu, který provedla společnosti Incoma GfK ve spolupráci s Kontem Bariéry.


Bariérový přístup do prodejny za klíčový problém považuje 60 procent oslovených lidí se zdravotním postižením. Pro třetinu postižených je značnou potíží nedostatek prostoru mezi regály. „Na dalších místech žebříčku komplikací jsou turnikety u vstupu, uličky mezi regály zastavěné zbožím, neochotný personál, absence parkovacích míst pro zdravotně postižené, nedostupné WC pro tuto skupinu zákazníků, problémy s výtahy či úzké průchody,“ uvedli autoři průzkumu.

Výrazně zkomplikovat nákup mohou zdravotně postiženým také vysoké regály, nevhodně zkonstruované lednice či špatně čitelné popisky zboží. „Výsledky výzkumu ukázaly, že přes postupné zlepšování podmínek k nákupu stále existuje velké množství překážek, komplikujících handicapovaným život,“ stojí v tiskové zprávě.

Z celkového srovnání nejlépe vyšly hypermarkety Tesco, které se tak staly vítězem projektu Obchodník bez bariér, jehož výsledky byly zveřejněny dnes v Praze na konferenci Retail Summit. Velmi dobré hodnocení obdržely od handicapovaných také obchody Globus a Interspar, z nepotravinářských prodejen pak například OBI, Baumax nebo Ikea. Bodovala i nákupní centra, například pražské Centrum Chodov.

„Nad přístupem k handicapovaným by se naopak měli výrazně zamyslet v Penny Marketu, kde procento stížností dosáhlo nejvyšší úrovně,“ uvedli autoři průzkumu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?