První lékaři podepsali výpovědi, Heger hrozí odchodem

23. 11. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce do boje o to, aby lékaři v Česku zůstali a neodcházeli do zahraničí, vložit opravdu vše. Pokud totiž vyjde katastrofický scénář a výpovědi podá šest až sedm tisíc doktorů, Heger chystá rezignaci.


První desítky lékařů z FN Hradec Králové podepsaly výpovědi. Dali tak ministerstvu jasně najevo, že to s odchodem do zahraničí myslí skutečně vážně. A šéf resortu na to ihned zareagoval. Přes Hospodářské noviny vzkázal, že pokud opravdu odejde polovina lékařů, hodlá odstoupit z funkce.

„Pokud podá výpověď šest nebo sedm tisíc lékařů, budu muset nejspíš odstoupit a bude se muset najít někdo jiný, kdo se to bude pokoušet dále řešit,“ řekl Heger.

Tomu o víkendu potvrdili zástupci všech 48 tisíc doktorů svou přízeň. Jenže ti samí zástupci zároveň jednoznačně podporují i akci „Děkujeme, odcházíme“, kvůli které nyní Heger hrozí rezignací. Případný odchod Hegra by prý už tak naštvané doktory ještě víc popudil.

„Odchod ministra Hegra si rozhodně nepřejeme, protože by vůbec nic neřešil. Na našich požadavcích, které se týkají spravedlivého ohodnocení lékařů, ale trváme. A to i za cenu hromadných odchodů z nemocnic,“ dodal pro HN prezident lékařské komory Milan Kubek.

První lékaři už odcházejí

Jako první přišla o 26 lékařů FN Hradec Králové. Výpovědi podalo osmnáct lékařů z kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a osm z neurochirurgie.

Předali je předsedovi místních odborů, který je vedení předá koncem roku. Pokud lékaři nemocnici skutečně opustí, kvůli dvouměsíční výpovědní lhůtě to bude na začátku března příštího roku. Odchod zhruba čtyřiceti procent lékařů z oddělení ARO by přitom znamenal velký dopad na operativu celé nemocnice.

V Královéhradeckém kraji se k výzvě Děkujeme, odcházíme připojilo na dvě stě sedmdesát lékařů. Jejich odchod by způsobil problémy i menším okresním nemocnicím spravovaným krajem, kde už pro případ odchodu lékařů začali připravovat krizové scénáře.

Některá oddělení by totiž v horším případě mohla zkolabovat a pacienti by třeba museli jinam nebo by na některé plánované zákroky čekali déle. Třeba v nemocnici v Náchodě deklaraci podpořilo 35 z více než sta lékařů. Kdyby všichni odešli, pak by na oddělení chirurgie mohli zůstat jen jeden či dva lékaři.

Jednání s Nečasem

Ministr by rád doktorům platy zvýšil, ve středu se kvůli tomu chystá za premiérem Petrem Nečasem. Ten je ale zatím vůči tomu, že by vláda přidala pojišťovnám na platy lékařů miliardy navíc, velmi zdrženlivý.

Na sjezdu ČLK ale Heger doktorům slíbil, že od začátku roku 2012 umožní lidem připlácet si nebo se připojistit na rozdíl mezi standardní a nadstandardní péčí, což je věc, po které lékaři volají už dlouho. Zároveň doktory ujistil, že bude postupně zvyšovat spoluúčast pacientů.

Kolik lékařů podle vás podá v souvislosti s výzvou „Děkujeme, odcházíme“ ke konci roku výpověď? Hlasujte v anketě na www.Zdravi.Euro.cz.//**

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?