První nemocnice už nedostávají léky

24. 5. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Krize českého zdravotnictví, které se potýká se čtyřmiliardovým dluhem, má první konkrétní dopady. Velkodistributor léčiv Alliance UniChem je přestal dodávat pěti nemocnicím: opavské, chrudimské a třem pražským - Všeobecné, Thomayerově a Na Bulovce...


„Platí nám až 350 dnů po lhůtě splatnosti a s jejich manažery se nedá domluvit,“ vysvětluje ředitel UniChemu Jan Rohrbacher. V nemocnicích zatím dál pacienti dostávají všechny potřebné léky.

Zatím je dodávají ostatní velkodistributoři, v budoucnu ale mohou napodobit chování svého konkurenta. „Není možné, aby celé zdravotnictví donekonečna úvěrovaly čtyři velké firmy,“ varuje předseda Asociace velkodistributorů léčiv Pavel Suchý. Dluhy nemocnic i lékáren za léky a zdravotnický materiál se už přiblížily čtyřem miliardám korun.

Nemocnice tvrdí, že problémy se nedají řešit rychle. „Již v minulosti bylo zřejmé, že naše splatnost Alliance UniChemu nevyhovuje, proto se Všeobecná fakultní nemocnice orientovala na jiné dodavatele,“ říká Pavel Horák, kteří řídí „triumvirát“ zadlužených pražských fakultních nemocnic.

Postup distributorů označuje za účelový, lhůty splatnosti se podle něho v posledních měsících neprodloužily. Ředitelé nemocnic dokonce včera pohrozili, že mohou faktury za léky splácet s ještě větším prodlením.

To kdyby prošel návrh ministryně zdravotnictví Milady Emmerové, aby nemocnice dostaly od pojišťoven na druhé pololetí o tři procenta méně peněz, než dostávaly dosud.

„Poté bychom museli ještě více prodloužit splatnost faktur. Zastavení dodávek by se dalo očekávat i od ostatních dodavatelů,“ říká ředitel chrudimské nemocnice Vojtěch Němeček.

Kromě oddálení plateb svým obchodním partnerům hrozí podle asociace nemocnic ještě jedno nepopulární řešení: omezení operací a prodloužení čekacích dob.

„Znamenalo by to tlumení některých programů špičkové péče - kupříkladu v kardiologii,“ říká Horák. Jeho nemocnice by vydáním úhradové vyhlášky přišla o devadesát miliónů korun.

„Spočítali jsme, že pokud se nyní čeká třeba na kloubní náhrady dva až tři roky, doba by se mohla prodloužit o měsíc,“ přidává se Stanislav Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic.

„Také by se to projevilo na stravování. Pacienti by mohli zapomenout na ovoce či sladkosti.“ Členové asociace nemocnic včera v Praze proto sepsali prohlášení, ve kterém žádají Emmerovou, aby úhradovou vyhlášku nepodepisovala.

Postup velkodistributorů podporuje Česká lékárnická komora. Shodne se s nimi, že systém by měly zachránit čtyři miliardy na oddlužení Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Významně by se měly zvýšit platby za státní pojištěnce. Spotřebují tři čtvrtiny zdravotní péče, a přitom stát z rozpočtu hradí jen pětinu nákladů. „Dostáváme peníze 50 dnů po lhůtě splatnosti a něco takového je v Evropě nevídané,“ říká prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba, podle kterého oddlužení nesnese odklad.

Zdravotníci věří, že peníze získají od premiéra, který přesvědčí ministra financí Bohuslava Sobotku. Ten odmítl zvýšit příspěvky na státní pojištěnce jako nesystémové opatření. Jeho experti dokonce tvrdí, že stát by za pojištěnce neměl platit vůbec.

Mimořádnou čtyřmiliardovou dotaci podmiňuje Sobotka tím, že od ministryně Emmerové dostane jasné reformní kroky. „Bez toho oddlužení nepodpořím, byl by to hazard,“ říká ministr. Taková dotace by jen podpořila sklony zdravotníků ke stále větším dluhům.

Co žádají zájmové skupiny

Česká lékařská komora a Lékařský odborový klub

Zvýšit cenu práce lékaře v seznamu výkonů, zvýšit platby za státní pojištěnce, zvýšit dotace nemocnicím na druhé pololetí, omezit počet výkonů

Zdravotní pojišťovny

Čtyři miliardy na oddlužení VZP, zvýšit platby za státní pojištěnce, snížit dotace nemocnicím na druhé pololetí, cenu práce lékaře zvýšit později Česká lékárnická komora a Asociace distributorů

Hospodářské noviny, Petr Holub, Aleš Vojíř

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?