První tři záchranné služby musí vrátit VZP milionové přeplatky

4. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři záchranné služby musí vrátit Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) přeplatky za roky 2001 a 2002. Záchrankám v Českých Budějovicích, Táboře a Prachaticích soud nařídil vrátit dohromady zhruba 13 milionů korun...


PRAHA - uvedla dnes televize Nova.

Záchranné služby s rozhodnutím soudu nesouhlasí, hodlají se bránit žalobami a platební rozkaz napadnout. „Ředitelé záchranek (v Jihočeském kraji) mají jasný pokyn žalobami se bránit,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník.

„V rozpočtu jako takovém je to platba likvidační,“ upozornil ředitel záchranné služby v Českých Budějovicích Jan Tuček. Českobudějovická záchranná služba musí VZP zaplatit asi 7,5 milionu korun, prachatická přes čtyři miliony a táborská více než 1,5 milionu.

Podle Novy obdrží v nejbližší době příkazy k úhradě přeplatků i další záchranky. VZP požaduje vrácení peněz od 44 záchranných služeb. Podle nálezu ministerstva financí totiž pojišťovna záchranky v letech 2001 a 2002 přeplatila o zhruba 220 milionů korun, když při paušální platbě překročila cena bodu stanovenou maximální hodnotu.

Například jihočeské záchranné služby by tak měly vrátit 42 milionů, v Olomouckém kraji 39 milionů korun. Některé záchranné služby se proti vrácení přeplatků bránily žalobami. VZP se kvůli přeplatkům rozhodla krátit záchrankám nové platby; například v případě Středočeského a Olomouckého kraje však soud vydal předběžné opatření a VZP nesmí až do konečného vyřešení sporu z nových plateb dluh strhávat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?