Psychiatři vyzvali vládu k reformě psychiatrické péče

14. 5. 2007 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Psychiatrická společnost vyzvala vládu k zahájení reformy péče o duševně nemocné. Zaslala politikům návrh koncepce, v němž formulovala několik základních bodů. Podle psychiatrů je péče o duševně choré podceňována a podfinancována...


Psychiatrická společnost vyzvala vládu k zahájení reformy péče o duševně nemocné. Zaslala politikům návrh koncepce, v němž formulovala několik základních bodů. Podle psychiatrů je péče o duševně choré dlouhodobě podceňována a podfinancována. Ministerstvo zatím výzvu neobdrželo, ale podle mluvčího Tomáše Cikrta je připraveno se jí zabývat.

Psychiatři základní koncepční body sepsali do národního psychiatrického programu (NPP 2007). Chtějí psychiatrii zrovnoprávnit s ostatními obory medicíny, zvýšit dostupnost péče a omezit rizika vyplývající z psychických onemocnění, například sebevraždy. Zaměřit se chtějí také na primární prevenci, rozvoj komunitní péče a modernizaci lůžkového fondu.

„Pan ministr si materiál prostuduje, psychiatrie ho zajímá už proto, že jde o nejtěžší oblast, již je třeba ve zdravotnictví reformovat,“ řekl ČTK Cikrt. Podle něj ale tato problematika přesahuje obecnou reformu zdravotnictví, jednotlivé kroky bude třeba řešit ve spolupráci s ostatními resorty, zejména s ministerstvem práce a sociálních věcí a resortem spravedlnosti. Mnohé léčebny totiž plní úlohu sociálních ústavů a poskytují též péči lidem odsouzeným za trestný čin spáchaný v důsledku nepříčetnosti.

Podle Cikrta musí iniciativa vzejít od psychiatrů, kteří by měli oslovit instituce, jichž se problematika týká. Pozornost by pak měli zaměřit především na pojišťovny, které psychiatrickou péči financují.

Psychiatři nicméně na problém upozorňují dlouhodobě. Podle ředitele bohnické léčebny Ivana Davida je Česká republika na předposledním místě v EU ve výdajích na psychiatrickou péči, jdou na ni zhruba čtyři procenta z celkových zdravotnických výdajů. Méně než ČR na psychiatrii přispívá jen Slovensko. Všechny psychiatrické léčebny by podle Davida potřebovaly asi šest miliard korun.

Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně výzvu rozeslala české vládě, prezidentovi a dalším politikům, které vyzvala ke společné realizaci navrhovaného programu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?