Psychiatrická péče pro děti v ČR je podle expertů málo dostupná

10. 11. 2011 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Psychiatrická péče pro děti v Česku je málo dostupná. Chybějí lékaři pro děti a také doba dojezdu za pomocí je příliš dlouhá. Novinářům to dnes v Praze řekli experti na dětskou psychiatrii. Chtějí proto navrhnout změny. Duševními obtížemi v Česku trpí zhruba 13 až 14 procent chlapců a děvčat. Podle vedoucího subkatedry dětské a dorostové psychiatrie Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Iva Paclta to je "střízlivý odhad".


„Dojezdová doba do ambulance je 180 minut, do léčebny pak 240 minut. Za čtyři hodiny dojedete z Ostravy do Brna. Představte si, že byste museli jet za pomocí do ambulance třeba 180 kilometrů,“ uvedl předseda Asociace dětské a dorostové psychiatrie Jaroslav Matýs. Podle něj přitom doba dojezdu do ambulance pro dospělé činí 45 minut.

Experti proto chtějí začít prosazovat, aby se časová dostupnost změnila i pro děti. Do ordinace by měly podle návrhu dorazit do hodiny, do léčebny do dvou hodin. Podle odborníků by na 100.000 obyvatel měl připadat jeden či dva dětští psychiatři. V Česku tak podle Matýse chybí minimálně 30 odborníků. Na 100.000 obyvatel by mělo být také asi šest až osm lůžek. Ani tento předpoklad ale ČR nesplňuje.

Loni v Česku fungovalo podle statistik jen 434 dětských psychiatrických lůžek. Hospitalizací dětí do 14 let bylo 2485. Nejčastějším důvodem se staly poruchy psychického vývoje, chování a emocí v dětství a dospívání. Týkalo se to 78 procent případů. Za dalšími 11 procenty byly neurotické, stresové či jiné poruchy. V Česku fungují podle webu asociace dvě dětské léčebny, a to v Opařanech a ve Velké Bíteši. Další lůžka jsou v dětských odděleních v léčebnách pro dospělé.

Podle ředitelky opařanské léčebny Ivy Hodkové síť není rovnoměrně rozložena, takže je rozdíl v dostupnosti péče v jednotlivých regionech. Například na Moravě je jen 17 procent akutních lůžek. „Dětskou psychiatrií se někdy straší. Rodiče říkají, že jejich dítě není blázen. Ale jen do té doby, než péče využijí a zjistí, že jim výrazně ulehčí situaci,“ uvedla Hodková.

I když péče o děti nabývá na významu a rodiče ji také častěji vyhledávají, dětská psychiatrie je podle Matýse trvale v minusu. „Ředitelé léčeben ji dotují z peněz na lůžka pro dospělé,“ podotkl šéf asociace. Podle něj ale zdravotní pojišťovny pochopily potřebnost oboru a lékaře neomezují v předepisování léků, takže dětští pacienti dostávají nejmodernější přípravky.

Odborníci se obávají toho, že kvůli zvýšení zdravotnických poplatků někteří rodiče nebudou chtít, aby se jejich děti léčily v léčebně. Od prosince se totiž za den místo 60 korun začne platit stokoruna. Dětští psychiatři to označují za další překážku v dostupnosti péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?