Psycholožka nenašla u sestry obžalované z vražd žádnou poruchu

6. 10. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Psycholožka zpochybnila, že by Věra Marešová obžalovaná z vražd pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku zabíjela kvůli tomu, aby si ulehčila práci. Znalkyně Štěpánka Tůmová soudu řekla, že nenašla ani další motiv a u Marešové neodhalila žádnou poruchu.


Marešová čelí obžalobě z vražd šesti pacientů jednotky intenzivní péče, podle státního zástupce zabíjela oběti draslíkem. Marešové hrozí doživotí, už na začátku hlavního líčení vinu odmítla.

Podle žalobce Marešová zabíjela právě proto, aby si usnadnila práci. „Odstranit pacienta není řešením, protože může nastoupit pacient, který vyžaduje větší péči. Nedomnívám se, že by si odstraněním nějakého klienta práci ulehčila,“ řekla u soudu Tůmová s tím, že u Marešové nenašla ani další motiv, proč by měla vraždit. „Můžeme vyloučit chorobný motiv, porucha u ní zjištěna nebyla. Při svém vyšetření jsem nezjistila ani jiný psychologický motiv, kterým bych mohla jednání vysvětlit,“ řekla Tůmová. Psycholožka připustila, že Marešová mohla udělat chybu. „Nevědomě se mohla dopustit třeba chybného jednání, to vyloučit nemůžu,“ doplnila Tůmová.

Psycholožka u Marešové neodhalila agresivní rysy, naopak u ní objevila emoční nevyváženost. Označila ji také za aktivní až workoholickou s tím, že práce pro ni byla velmi důležitá. Ta ale podle znalců nepřekračuje běžné normy. Marešová se během zkoumání svěřila psycholožce i se syndromem vyhoření. „Řada pracovníků ve zdravotnictví, zvláště na exponovaných pracovištích, si ve větší či menší míře stěžuje na syndrom vyhoření,“ dodala Tůmová.

Marešová ve vyjádření u soudu naznačila, že někdo mohl manipulovat s důkazy. Soud předložil infuzní vaky, sety a stříkačky, které zajistil lékař Petr Vondráček. Marešová upozornila na to, že znalkyně z oboru toxikologie u soudu řekla, že měla k dispozici jen vaky a stříkačky, nikoliv infuzní sety. Ty se zavádějí do vaku. „Pokud by tam set nebyl, obsah vaku by vytekl. Tady je vak plný i se setem. Domnívám se, že bylo s důkazy nějakým způsobem manipulováno,“ řekla Marešová. Kdo a proč by měl s důkazy manipulovat, ale neupřesnila.

U soudu měl vypovídat také psychiatr, ten se ale z jednání omluvil. Zároveň dnes soud prošel všechny listinné důkazy, jak ty z přípravného řízení, tak vyžádané později.

V úterý zazní u soudu závěry posudku z oboru zdravotnictví, který si zadala obhajoba. Znalci obžaloby už dříve u soudu řekli, že údajné oběti zemřely v důsledku vysokých dávek draslíku.

Závěry posudku obhajoby se podle informací ČTK od posudku žalobce výrazně liší. Pracují mimo jiné s tím, že hladina draslíku se po smrti výrazně zvyšuje.

Znalci obžaloby Radek Matlach a Jiří Závodský v srpnu potvrdili, že šest pacientů zemřelo velmi pravděpodobně po podání vysoké dávky draslíku. Právě tím podle žalobce Marešová vraždila. V případě poslední pacientky z loňského června podle Matlacha neexistuje jiné vysvětlení pro náhlé selhání srdce a smrt. U pěti ostatních obětí znalci vycházeli především ze zdravotní dokumentace a záznamů křivek EKG. Podle Matlacha byli všichni pacienti stabilizovaní, náhle u nich nastala zástava srdce a smrt. „Křivka EKG odpovídá vysoké dávce draslíku,“ řekl už dříve u soudu Matlach. Po doplňujících dotazech připustil, že v případě jedné z obětí mohlo jít i o jinou příčinu smrti.

Marešová podle obžaloby pacienty zabíjela draslíkem od roku 2010 do loňského června. Nejmladší oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?