Řád Milosrdných bratrů už nechce pronajímat Brnu budovy nemocnice

20. 3. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Řád Milosrdných bratří v Brně nechce coby majitel prodloužit s městem smlouvu o pronájmu pozemků a budov Nemocnice Milosrdných bratří, přestože to původně zamýšlel. Bez smlouvy by město nemocnici nemohlo dál provozovat. Smlouva končí v roce 2018, kdy chce řád provoz nemocnice od města převzít, řekl ČTK brněnský převor řádu Martin Macek.


Řádu se nelíbí návrh vedení města na sloučení nemocnice pod jeden management s Úrazovou nemocnicí, která má dluhy desítky milionů. Náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno) sloučení obhajuje. Vidí v něm úsporu a zefektivnění chodu. Milosrdní bratři se obávají toho, že by dluhy částečně přešly na jejich nemocnici.

Řád už v minulosti jednal o případném převzetí nemocnice, ale i o prodloužení smlouvy s bývalým primátorem Romanem Onderkou (ČSSD). „Převládal názor na prodloužení smluvního vztahu s městem. Vše už bylo nachystané. Jsem přesvědčený, že řád vyděsil návrh na sloučení nemocnic náměstka Hollana, který s nikým z nemocnice ani z řádu nekomunikoval,“ řekl ČTK Onderka.

Převor Macek potvrdil, že řád uvažoval o převzetí provozu až později. „Smlouvu s městem jsme chtěli prodloužit. Měli bychom tak delší čas na přípravu pozdějšího, alespoň částečného převzetí. O tom jsme informovali už dříve i primátora Onderku. Rádi bychom se do chodu nemocnice zapojili, protože teď nemáme na nic vliv,“ řekl ČTK Macek.

Po zveřejnění záměru nemocnice sloučit se však situace zcela změnila a řád myšlenku na převzetí uspíšil. „Po nynějších krocích města smlouvu prodloužit nechceme. Postup radnice nechápeme, se slučováním nesouhlasíme, a proto chceme nemocnici provozovat sami,“ doplnil Macek.

Náměstek primátora Hollan trvá na prodloužení smlouvy a obhajuje sloučení nemocnic pod jeden management. Obě by ušetřily hromadným nákupem a nedublovaly by se stejnými službami. „S řádem ještě budeme jednat,“ dodal Hollan.

Nemocnice Milosrdných bratří měla v minulosti dluhy, ale za poslední léta se z nich pod vedením ředitele Josefa Drbala dostala. Naopak Úrazová nemocnice má dluhy několik desítek milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?