Rada seniorů podpořila kroky Němečka k dostupné péči pro seniory

28. 5. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Rada seniorů podpořila kroky ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) k dostupné péči pro seniory. Její předseda Zdeněk Pernes novinářům po jednání s ministrem řekl, že vítají rušení poplatků v nemocnicích a ambulancích i přípravu koncepce zdravého stárnutí.


Dohodl se s ministrem na pravidelných setkáních zhruba jednou za čtvrt roku, zprostředkuje mu reakci spoluobčanů seniorského věku.

„Budu velmi rád, když dostanu od zástupců seniorů informace o tom, jak reálně vypadá situace v terénu,“ řekl Němeček. V ČR žije 2,34 milionu lidí, kteří pobírají starobní důchod. Kvalitní zdravotní péče je pro ně podle ministra klíčová.

„Seniorská populace je ta, která využívá zdravotní služby velmi, a je velmi závislá na zdravotní péči, a proto nás její kvalita a dostupnost velmi zajímá,“ potvrdil Pernes.

Memorandum o dostupné péči podepsali zástupci pěti parlamentních stran loni v prosinci a podle ministra se řadu bodů už podařilo splnit, například co se týká rušení poplatků. Připraveny jsou také kroky k ekonomické stabilizaci zdravotnictví a zprůhlednění finančních toků.

Pernes doplnil, že vítají rušení poplatků, každoroční valorizaci plateb za státní pojištěnce i to, že bude zpracována koncepce zdravého stárnutí v programových a koncepčních dokumentech ministerstva zdravotnictví.

Němeček dodal, že na příští setkání pozve šéfa Státního ústavu pro kontrolu léčiv, aby zástupcům seniorů sdělil, jak se daří zajistit to, aby v každé lékové skupině byl jeden lék, který pro pacienty bude zcela bez doplatku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?