Radiožurnál: Rozhovor s Milanem Kubkem

1. 2. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Moderátor: 8:51, Ranní interview Radiožurnálu právě teď začíná. Příjmy soukromých lékařů mají údajně letos klesat a prý hrozí i ztráta smluv s pojišťovnami. Lékařská komora proto ambulantní specialisty burcuje k protestům. Předsedové okresních sdružení lékařských komor se dnes budou radit, jestli a v jaké formě budou soukromí lékaři protesty pořádat. My o tom teď budeme mluvit s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem, dobrý den.


Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Dobré ráno vám i všem posluchačům.

moderátor

Můžete, prosím, pro začátek vysvětlit, jak jste došli k tomu, že reálné příjmy soukromých lékařů klesnou až o 20 %?

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Tak protože máme dostat za stejnou práci o minimálně 2 % méně než v roce 2011. Například internisté mají za své vyšetření dostat dokonce o 25 % méně, to znamená místo 400 korun 300 korun a my už v současnosti nedokážeme chránit pacienty před dopady těch Hegerových vyhlášek tím, co jsme dělali dosud, že část těch nákladů jsme přebírali na sebe. Prostě pacienti musí vědět, že pokud lékař překročí určitý limit a ten limit je nastavený zase 2 roky zpátky, pak veškeré léky nad tento limit a veškerá vyšetření, která pacienti potřebují, ten lékař platí ze svého a to jsou další ztráty.

moderátor

Ministr zdravotnictví Heger tvrdí, že ambulantní specialisté byli v posledních letech ti, kdož dostávali od systému pojištění nejvíc, takže je logické, pokud se musí šetřit, padla na ně první volba. Poslechněme si, co nám tady řekl před 14 dny.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Já si myslím, že se dostali do velmi dobré polohy, kdy vydělávají jako lékaři více nežli lékaři v nemocnicích, přitom v těch nemocnicích narůstá výrazně objem práce.

moderátor

S tím asi nebudete souhlasit?

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

A tak pan ministr je mazaný politik, lže a snaží se rozeštvat lékaře mezi sebou. Prostě základem je, že my jako lékařská komora odmítáme poškozovat své pacienty, chceme jako lékaři léčit kvalitně a prostě nemůžeme nadále dotovat české zdravotnictví na svůj úkor. Prostě my už na to finančně nemáme. Pan ministr hlasoval pro zvýšení DPH. Pan ministr nedokázal čtvrtý rok po sobě zvýšit platby za státní pojištěnce. Veškeré vstupy se zdražují a pan ministr prostě se skutečně nechová jako ministr zdravotnictví. On prostě zradil pacienty. On se chová jako loajální ministr, loajální náměstek ministra financí pouze proto, aby si udržel svoji židli. A letos díky tomu bude ve zdravotnictví chybět minimálně 5, ale podle realističtějších odhadů 10 miliard korun.

moderátor

Podle vás, pojišťovny začaly chystat plošné vypovězení smluv všem soukromým lékařům. Už se něco takového stalo, už někdo vypověděl smlouvu?

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Tak oni vypoví k roku 2014. Bude se dít analogie toho, co se dělo s nemocnicemi. Nemocnicím také pojišťovny plošně vypověděly smlouvu, uzavřely kartelovou dohodu moderovanou ministerstvem zdravotnictví, ale objevil se zde velký jaksi odpor, vznikl krizový štáb sdružující nejenom ředitele nemocnic a kraje, ale především zaměstnance těch nemocnic, lékaře, zdravotní sestry, ale pacienty. Jak Svaz pacientů, tak organizace pacientů s tělesným postižením a díky tomu obrovskému tlaku se prostě té plošné likvidaci 10 tisíců lůžek podařilo zabránit. A pokud se nebudou bránit teď soukromí lékaři, tak dopadneme špatně.

moderátor

Co je vlastně cílem té dnešní schůzky? Plánujete už nějaké protesty?

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Tak my pochopitelně máme plán velké informační kampaně pro pacienty. Prostě je třeba demaskovat ministra Hegera, pacienti musí pochopit, co je ten člověk zač, musí pochopit, že zdravotnictví pod jeho vedením se rozpadá a že lékaři nejsou nepřátelé svých pacientů, že ten nepřítel náš je společný a cíl také společný, zachování kvalitní české medicíny, která se bohužel v posledních letech rozpadá.

moderátor

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl teď před 9. hodinou prezident České lékařské komory Milan Kubek. Pane doktore, děkujeme. Na slyšenou.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory

Děkuji za pozvání a přeji všem pevné zdraví.

moderátor

Děkujeme.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?