Radní chtějí předat Bakešovu nemocnici státu včetně dluhů

6. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bakešovu chirurgickou nemocnici v Brně chce její zřizovatel, kterým je Jihomoravský kraj, nabídnout státu. Ministr zdravotnictví David Rath už má pro budovu využití: pro sousední Masarykův onkologický ústav. Tři miliony korun. Tolik stojí kraj měsíčně zajištění plného provozu brněnské Bakešovy nemocnice...


Brno - Tři miliony korun. Tolik stojí kraj měsíčně zajištění plného provozu brněnské Bakešovy chirurgické nemocnice, přestože Všeobecná zdravotní pojišťovna odmítla s nemocnicí uzavřít smlouvy na zajištění péče pro padesát pět lůžek akutní a pětadvacet lůžek následné péče. Kraj proto zvažuje nabídku ministerstva zdravotnictví, aby budovu na Žlutém kopci vyměnil.

“ Nebráníme se převzít Bakešovu nemocnici a posílit touto kapacitou vedlejší Masarykův onkologický ústav,“ potvrdil ministr zdravotnictví David Rath. Podle ministra je všeobecných lůžek v Brně dostatek, a ta by se mohla změnit na lůžka specializovaná - onkologická.

O zaměstnání by se neměli obávat ani lékaři a sestry z Bakešovy nemocnice. “ Chceme, aby stát převzal všechny závazky pracovněprávní, ale zároveň i dluhy,“ vysvětlil krajský radní František Adamec. Budova má hodnotu třicet tři miliony korun, za tu chtějí krajští radní náhradu.

Pokud by Bakešova nemocnice skončila, radní nechtějí, aby onkologický ústav začal provádět operace a jiné výkony, které pojišťovna nechtěla platit Bakešově nemocnici. “ Pokud je pro pojišťovnu nějaká péče zbytná, musí být postradatelná nejen pro nemocnici řízenou krajem, ale i státem. Nemůže se stát, že skončí Bakešova nemocnice, a Masarykův onkologický ústav bude vykazovat stejné výkony, jako by vykazovala nemocnice,“ upřesnil radní Adamec.

Ministerstvo zdravotnictví zatím podle mluvčí Jany Kocové podmínky kraje zvažuje. Masarykův onkologický ústav má však o sousední prostory Bakešovy nemocnice zájem už dlouho. Má také jasné představy o využití nemocnice. “ Chceme tam zřídit oddělení jednodenní chirurgie a preventivní onkologie. Dále lůžkovou část pro pacienty, kteří každý den absolvují ozařování, a nyní zabírají lůžka akutní péče,“ nastínila mluvčí ústavu Zuzana Joukalová.

Rovnost

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?