Radní odvolali šéfa nemocnice

24. 3. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Boskovickou nemocnici dostal z červených čísel. Na nohy před lety postavil i skomírající Nemocnici svaté Zdislavy. Jenže posledně zmiňované "záchranářské" práce nebyly podle Krajského soudu v Brně v mezích zákona a Jaroslav Černý si zadělal na pořádný průšvih.


Podle obžaloby měl zneužít informace v obchodním styku v době, kdy vedl Nemocnici svaté Zdislavy v Mostištích na Žďársku.

Tu měl prostřednictvím své firmy Chironax a nevýhodné leasingové smlouvy připravit nejméně o jeden milion korun.

Právě tato kauza mimo jiné zlomila Černému vaz v ředitelském křesle městské nemocnice v Boskovicích. Z funkce ho boskovičtí radní předevčírem odvolali. Od včerejška je dočasně novým jednatelem boskovické nemocnice tamní starosta Jaroslav Dohnálek.

„Situace kolem pana Černého byla složitější. Na jedné straně jeho známá soudní kauza, která se vyhrotila a přenesla do roviny, kdy nepřispívá k dobrému jménu nemocnice. Na druhou stranu zde byly i problémy, jež se nám za uplynulé období nepodařilo úspěšně vyřešit. Jedním z nich byla v poslední době špatná komunikace mezi panem Černým a radou města.

Některé materiály ohledně chodu nemocnice jsme nedostávali včas. Radní toto všechno zvážili a rozhodli se pro změnu, která by měla nemocnici posunout o krok dál.

Neviděl bych to nějak dramaticky, v manažerské praxi je to poměrně častý jev, že dojde na vedoucích místech ke změně,“ vysvětlil starosta Jaroslav Dohnálek.

Jaroslav Černý však podle jeho slov dokázal za téměř čtyři roky svého působení na postu ředitele dostat hospodaření nemocnice do kladných čísel. Přesto se rada města, která je zároveň valnou hromadou společnosti, která nemocnici provozuje, rozhodla Černého odvolat. Byť hlasování o odvolání Černého nebylo jednohlasné, většina členů rady pro ně zvedla ruku.

„Je to pro mě překvapení, po tom všem, co jsem pro nemocnici udělal. Nechápu, proč mě radní odvolali, když si nemocnice vede dobře a není v mínusu. Že město nemělo včas všechny podklady o hospodaření, si nemyslím. A zmíněná soudní kauza? To je můj osobní problém. Pokud to vedení města nějak zásadně nevadilo čtyři roky, kdy jsem stál v čele nemocnice, nevím proč by to mělo vadit teď,“ okomentoval svůj odchod Černý.

Osobní problém bývalého jednatele boskovické nemocnice Jaroslava Černého přitom už třikrát řešil krajský soud. Ve všech případech rozhodl stejně. Za zneužití informací v obchodním styku odcházel od soudu Černý naposledy v únoru s trestem odnětí svobody na tři roky s podmínkou na pět let.

Navíc s peněžitým trestem ve výši půl milionu korun a pětiletým zákazem vést obchodní společnosti.
Rozsudek není pravomocný, Černý se na místě odvolal. „Soud má za prokázané, že smlouva byla pro Nemocnici svaté Zdislavy nevýhodná a vydělala na ní společnost Chironax, potažmo obžalovaný,“ uvedl soudce Aleš Novotný.

Nyní starosta Boskovic vypíše výběrové řízení na nového jednatele nemocnice. „Na příští radě města předložím podmínky výběrového řízení.

V nemocnici neplánuji žádnou revoluci nebo personální změny. Sejdu se s primáři oddělení a o všem si promluvíme.

Chci udělat vše pro to, aby nemocnice měla v co nejkratší době nového šéfa a nedošlo k narušení jejího chodu,“ dodal Dohnálek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?