Rakovině tlustého střeva lze předejít

3. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Ano, vyšetříme hodně zdravých lidí. Ale ti pak mají jistotu, že jsou zdraví, a vyšetření je nijak nezatěžuje. A ti, kterým nádor zjistíme...


Václav Pergl, Právo, 3.9.2002

Když včas zjistíme rakovinu tlustého střeva, je velká naděje na její vyléčení. Nádor totiž může skrytě růst i několik let.

„A vidíte, přesto na včasnou diagnostiku nedbáme,“ říká doktor Jindřich Fínek, primář onkologického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni. Dodává, že nejčastějším rizikovým faktorem je především strava. Jíme-li více živočišných tuků než rostlinných, červeného masa upraveného smažením, pečením a hodně uzenin, je dost pravděpodobné, že rakovinu tlustého střeva dostaneme. Přitom budeme-li jíst zdravější masa, jako je drůbeží a rybí, více vlákniny, zeleniny a ovoce, můžeme do značné míry rakovině předejít. „V rakovině tlustého střeva a konečníku nám patří světové prvenství. Je to druhý nejčastější nádor u mužů hned po nádoru plic a u žen po nádoru prsu. Ročně je v České republice zjištěno 5600 nových případů a 4000 pacientů na tuto nemoc ročně zemře,“ říká primář Fínek.

Kdo je nejvíc ohrožen

Primář Fínek vysvětluje, že u rakoviny tlustého střeva a konečníku může jít o genetickou vlohu, ale ta vždy nemusí být jedinou příčinou onemocnění. „Nemusí to být jen nádor tlustého střeva či konečníku, který někdo v rodině měl, ale i rakovina jako taková, například žaludku, močového ústrojí, prsů, plic, kůže atd.,“ říká Fínek. Ohroženi jsou i lidé, kteří se léčí pro zánětlivá onemocnění tlustého střeva. Nemoc většinou začíná zvýšenou plynatostí, střídáním zácpy a průjmu, pocitem plnosti a přítomností krve ve stolici. „S věkem stoupá riziko vzniku nádoru. Proto je doporučeno začít s každoročním testem, na jehož základě lze odhalit nádor nebo přednádorový stav právě ve věku kolem 50 let,“ říká Fínek. Dodává, že test je jednoduchý a spočívá v nanesení malého množství stolice ve velikosti zrnka čočky po tři dny za sebou do jednotlivých psaníček. Lékař je vyhodnotí, a je-li ve stolici přítomnost krve, může to být první příznak rakoviny tlustého střeva. Pak jde pacient na podrobnější vyšetření, které podezření potvrdí, nebo vyvrátí. Lidé nad padesát let mají takové vyšetření v rámci celonárodního preventivního programu zdarma jednou za dva roky a psaníčka jim vydá jejich praktický lékař. Pacienti do padesáti let si je zaplatí sami a přijdou je asi na sto korun.

Nová linka 0800/10 10 01

Před několika týdny byla zavedena i bezplatná telefonní linka 0800/10 10 01 pomoci lidem, kteří se cítí touto nemocí ohroženi. „Volá na ni denně až dvanáct lidí, z toho ale třetina je sexuálních deviantů, protože linka je zadarmo. Kdybych znovu do ní jako lékař vstupoval, prosazoval bych, aby bezplatná nebyla. Je s ní totiž nakládáno podle hesla, co je bezplatné, to je bezcenné,“ říká primář Fínek. Pak ale vážně dodává, že z těch zbylých, co volají, zhruba polovinu tvoří lidé mající problém se zažívacím traktem a chtějí se poradit s lékařem. Druhá polovina je těch, co svou diagnózu znají a chtějí vědět, zda je léčba nastavena správně. „Vždycky jde o příběh člověka, a proto s ním také tak mluvíme. Zásadně se představujeme jménem, a nejen číslem linky. Tak je dán prvotní vztah lékaře a pacienta,“ říká Fínek. Když spolu asi čtvrt hodiny mluví, pacienti se zpravidla sami představí, a dokonce jsou ochotni říci, iodkud jsou. Jestliže nežádají pomoc, lékaři se jich na to neptají. „Měli jsme pacienta, který volal na linku opakovaně, protože byl vyšetřen pro krvácení z konečníku. Řekli mu, že zpráva mu přijde domů, ale žádná nedorazila. Pacient si nevěděl rady a stále k nám volal. Už jsme ho znali po hlase. Nakonec jsme mu domluvili vyšetření u nás. Naštěstí o žádné nádorové onemocnění nešlo. Teď má jistotu a je spokojen,“ říká primář Fínek. Na lince se střídá třináct lékařů onkologického oddělení FN Plzeň denně od 17 do 20 hodin. Prostě si vyzvednou přenosný telefon, mají ho u sebe, a když někdo zavolá, odpovídají mu. „Je dobře, že lidé volají, vždyť v případě rakoviny tlustého střeva a konečníku počáteční léčba, pokud je včasná diagnóza, stojí řádově tisíce korun. V pokročilejším stadiu však jde cena léčby do statisíců, a to už vůbec nehovořím o ohrožení života,“ dodává Fínek. Sám si myslí, že celonárodní akce na vyhledávání nemocných rakovinou tlustého střeva je dobrá věc. „Ano, vyšetříme hodně zdravých lidí. Ale ti pak mají jistotu, že jsou zdraví, a vyšetření je nijak nezatěžuje. A ti, kterým nádor zjistíme, mají šanci na vyléčení. A ta je možná největší v jejich životě,“ uzavírá Fínek.

Václav Pergl, Právo, 3.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?