Rakovinou prsu onemocní v České republice každá osmá až devátá žena

13. 5. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř rok a tři čtvrtě je v Klatovech v provozu Mammocentrum, zařízení, které má osvědčení ministerstva zdravotnictví k provádění screeningu nádorového onemocnění prsu...


Rakovinou prsu onemocní v České republice každá osmá až devátá žena. Mnohé z nich však mají šanci na úplné vyléčení. Nesmějí však zanedbávat prevenci.

Téměř rok a tři čtvrtě je v Klatovech v provozu Mammocentrum, zařízení, které má osvědčení ministerstva zdravotnictví k provádění screeningu nádorového onemocnění prsu. O výsledcích jeho práce, snahách a novinkách jsme si povídali s lékařem Mammocentra Milošem Chroustem.

Trocha čísel

Ke konci loňského roku, tedy za šestnáct měsíců existence, měli zaměstnanci Mammocentra na kontě 7712 vyšetření a diagnostikovali 108 nádorů prsu.

„Celé tři čtvrtiny pozitivních nálezů se objevilo v rámci preventivního programu. To znamená, že ženy sem přišly bez jakýchkoli příznaků nemoci. Zhruba osmdesát procent všech nálezů bylo ještě v nehmatném stádiu, tedy dva až tři roky před tím, než by začaly působit potíže,“ říká Miloš Chroust.

Vysvětluje, že z hlediska úspěšné léčby je žádoucí nacházet nádory co nejmenší, konkrétně do průměru dvou centimetrů. Pak má totiž pacientka devadesátiprocentní šanci na úplné vyléčení.

Dvoucentimetrový nádor se však podle lékaře téměř nikdy nedá nahmatat. Ani pravidelné samovyšetřování tedy není dostatečnou prevencí, jak se dnes některé ženy ještě mylně domnívají.

„Čím dříve nádor objevíme, tím šetrnější může být léčba. Už dávno neplatí, že nádor musí nutně znamenat odstranění celého prsu,“ konstatuje Chroust.

Výhodná nabídka

Screening nádoru prsu se vztahuje na ženy mezi pětačtyřiceti a devětašedesáti lety. Každá z nich má nárok na bezplatné vyšetření obou prsů jednou za dva roky. V létě a na podzim, přesněji od začátku června do konce října, však dostanou šanci i ty ostatní, a to na základě třetího ročníku projektu Ženy ženám.

Podporuje ho kosmetická firma Avon spolu s pražským Mamma Help Centrem, které je zaměřeno právě na pomoc ženám s rakovinou prsu.

„Poukázky k vyšetření budou stejně jako minule k dispozici v Avon centrech a zajistit se dají také na bezplatné telefonní lince Mamma Help Centra 800 180 880,“ upozorňuje Miloš Chroust.

Dodává, že o preventivní vyšetření prsů v rámci tohoto projektu loni projevily zájem hlavně mladé ženy. Nabídky ale využily i ty, na něž se screening vztahuje, ale jak už bylo řečeno, pojišťovnami jej mají hrazen jen jednou za dva roky.

Rentgen jako sluníčko

Právě dvouletý cyklus preventivních prohlídek Miloše Chrousta trochu trápí.

„Jsem samozřejmě rád, že pojišťovny je rizikové skupině žen hradí alespoň ob rok. Ostatně, díky tomu jsme se screeningem mohli začít. Ideální by ale bylo, kdyby se ženy daly vyšetřit každý rok,“ upozorňuje lékař.

Největším úskalím tohoto doporučení je však skutečnost, že v mezidobí by si klientky mammografických pracovišť musely vyšetření hradit samy.

„Upozorňujeme na to všechny ženy, které se u nás objeví. Nechceme, aby nám v případě pozitivního nálezu některá z nich později vyčetla, že o ničem nevěděla a že kdyby přišla dřív, mohla na tom být lépe,“ vysvětluje Chroust.

Jak říká, mnohé z žen bez dlouhého přemýšlení souhlasí s tím, že přijdou už za rok, i když je to bude stát šest set korun; jiné to však právě z finančních důvodů odmítnou. Jsou i takové, které se bojí rentgenového záření.

„Tyto obavy jsou naprosto zbytečné. Dávka záření potřebná k jednomu vyšetření na moderním mammografu je srovnávána s jedním dnem slunění - je tedy zanedbatelná,“ objasňuje Miloš Chroust.

Závěrem upozorňuje, že vyšetření obou prsů mají plně hrazeno všechny ženy, které mají jakýkoli problém. „Jakmile si něco nahmatají, cítí nějakou změnu nebo například po úrazu, nemusejí platit nic,“ říká lékař.

Pro lékaře, kteří se zabývají problematikou rakoviny prsu, je nesmírnou výhodou, mohou-li porovnat nejnovější snímky s výsledky předchozích vyšetření.

Klatovský deník

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:
Nádorů prsu je víc, ale méně žen na ně umírá
Rakovina prsu: mamograf zdarma

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?