Rakoviny prostaty přibývá, čtvrtina se zjistí pozdě

10. 12. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Rakovinu prostaty zjistí lékaři ročně u téměř 7000 mužů, zemře na ni 1500. Čtvrtina onemocnění se zjistí pozdě, což souvisí s tím, že informovanost mužů o tomto zhoubném onemocnění je malá, řekl novinářům ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.


Pozitivní podle něj naopak je, že počty vyléčených rostou. V Česku nyní žije 48.000 mužů, kteří rakovinu prostaty měli nebo mají.

V roce 2016 bude zjištěna rakovina prostaty u 7700 pacientů, v Česku bude žít 63.400 mužů, kteří rakovinu mají nebo se vyléčili, v roce 2030 se počty žijících odhadují na 79.900. „Počty nových pacientů rostou exponenciálně a obávám se, že v dalším období dojde k dalším nárůstům, protože populace stárne,“ poznamenal statistik.

Jednoznačně pozitivní fakt podle něj je, že se mírně zastavil růst úmrtnosti a poměrně dramaticky se prodlužuje přežití, za posledních 15 let téměř o 15 procent. Stále víc mužů tedy musí být po vyléčení sledováno lékařem, hrozí jim další nádor, protože se ho mohou dožít.

Počty žijících rostou v období 2009 až 2013 meziročně o 11 procent, pět let po léčbě, což se považuje za uzdravení, žije přes 92 procent pacientů. Nárůst nových případů ve stejném období je 4,9 procenta, pokles úmrtnosti 0,9 procenta, upřesnil Dušek nejnovější data z Národního onkologického registru. „Takže jakási cena za úspěch prodlužujícího se přežití je v tom, že rostou náklady, protože žijící čerpá náklady, nikoli mrtvý, a déle žijící masa pacientů může mít další nádory,“ shrnul.

Rakoviny prostaty přibývá po padesátce, k jejímu brzkému odhalení přispívá lepší vyhledávání, daří se tak ale odhalit i nádory rozvinuté. „V mladším věku chytneme nádor u člověka, který vyřešíme, on má velkou šanci na vyléčení, což je pozitivní zpráva. Zda se objevily nové biologické či epidemiologické trendy, že zjišťujeme víc nádorů u mužů už po padesátce, na to v tuto chvíli data nejsou,“ uvedl Dušek.

Státem organizovaný screening rakoviny prostaty není, plošně se všichni muži preventivně nevyšetřují. „U rakoviny prostaty nebyl prokázán plošný proaktivní screening jako efektivní,“ vysvětlil Dušek. Jakési „divoké“ vychytávání nádorů v Česku je, a to za pomoci testů na prostatický antigen PSA. Test by měl mužům po padesátce doporučit jejich praktický lékař, vyšetření pak provádějí a léčbu vedou urologové.

Podle průzkumu agentury STEM/MARK českým mužům chybějí fakta o rakovině prostaty. Dvě třetiny považují svoji informovanost za nedostatečnou, 88 procent uvedlo, že mají povrchní znalosti, nebo znají jen název nemoci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?