Rath a Cabrnoch si vjeli do vlasů

5. 5. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Europoslanec za ODS Milan Cabrnoch se včera otevřeným dopisem obrátil na premiéra Jiřího Paroubka s žádostí o odvolání ministra zdravotnictví Davida Ratha. Má tak, podle něho, napravit "škody na pověsti ČR", kterých se měl Rath dopustit tím, že prohlásil, že zabrání, aby se karlovarští zastupitelé léčili v pražských, státem kontrolovaných nemocnicích...


„Překvapuje mě, že pan Cabrnoch nepochopil nadsázku,“ řekl Právu týž den ministr Rath.

„ODS se strašně líbí model, kdy oni zprivatizují nemocnici, vyženou odtamtud kvalifikované lékaře, jak se leckde děje v Karlovarském kraji, a pak jejich politikou zdevastovanou nemocnici by raději nenavštěvovali. Využívali by služeb státních nemocnic. Myslím si, že je správné, aby politik, když zdevastuje nemocnici, na vlastní kůži poznal, co způsobil. Není přece správné, aby on do té nemocnice nechodil, ale občany kraje do ní posílal. Opakuji, že šlo o nadsázku, aby si politici uvědomili dosah svého rozhodnutí,“ zdůraznil Rath.

Příspěvky s názvem článku na který reagujete posílejte přes formulářZDE Pravidla diskuse najdete v prohlášení vydavatele.

„Nechápu proč moje slova připadají panu poslanci Cabrnochovi jako nepřípustná Proč se rozčiluje nad tím, když řeknu, že papaláši z ODS, ti krajští, kteří nechali rozvrátit nemocnice, by se v nich měli i léčit? Myslím, že to také o něčem vypovídá,“ řekl Rath.

Prezident se má dnes rozhodnout

Karlovarský kraj nemocnice zprivatizoval. Prezident republiky Václav Klaus má na stole zákon o neziskových nemocnicích a dnes by měl rozhodnout, zda ho podepíše, nebo bude vetovat.

Pokud ho bude vetovat, Sněmovna, která v týdnu od 22. května ještě bude zasedat, má možnost prezidentovo veto přehlasovat. Pak by zákon platil okamžitě.

V návrhu zákona je vyjmenováno 140 nemocnic, které mají automaticky nárok na smlouvu se zdravotní pojišťovnou.

Ostatní se mohou do tohoto seznamu kdykoli přihlásit. Pokud tak neučiní do konce roku 2007, budou usilovat o smlouvu s VZP.

Když ji nedostanou, bude jim ze zdravotního pojištění proplacena pouze akutní péče, která tvoří 70 procent veškeré péče, a zbytek, tedy plánovanou péči, by pacient hradil ze své peněženky.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?