Rath a Pekárek si vjeli do vlasů

21. 2. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví David Rath a prezident stomatologické komory Jiří Pekárek si vzájemně vyměnili veřejné dopisy ohledně chystané demonstrace na Staroměstském náměstí 24. února a vystoupení Pekárka na listopadovém sjezdu ODS, což Rath považuje za zpolitizování zdravotnictví...


Příčinou je demonstrace lékařů a vystoupení Pekárka na listopadovém sjezdu ODS

Mezi ministrem zdravotnictví Davidem Rathem a prezidentem stomatologické komory Jiřím Pekárkem to v pondělí pořádně zajiskřilo. Vzájemně si vyměnili veřejné dopisy ohledně chystané demonstrace na Staroměstském náměstí 24. února a vystoupení Pekárka na listopadovém sjezdu ODS, což Rath považuje za zpolitizování zdravotnictví.

Rath v souvislosti s demonstrací napsal Pekárkovi, že kritizovaná úhradová vyhláška se zubních lékařů netýká, protože úhrady u stomatologů jsou upraveny na základě dohody, kterou Pekárek uzavřel se zdravotními pojišťovnami.

„Protestují-li zubaři proti regulacím a úhradám péče, protestují proti vaší dohodě, a tudíž proti vám osobně a ministerstvo zdravotnictví s tím nemá nic společného. Z tohoto pohledu organizujete demonstraci - stávku sám proti sobě, což mě připadá poněkud výstřední.“

Pekárek mu odpověděl, že organizátorem demonstrace je krizový štáb lékařů, lékárníků a Asociace českých a moravských nemocnic. Uvedl, že limit úhrad byl cenovým kompromisem. „Za své jednání se zodpovídám zubním lékařům,“ píše Pekárek v dopise.

Rath: Agitoval za ODS

Rath Pekárkovi napsal, že považuje demonstraci za součást předvolební kampaně ODS, a to mj. proto, že Pekárkovi vůbec v protestech nejde o kritiku obsahu navrhovaných zákonů, ale že chce jen splnit slib, který dal na sjezdu ODS, a to, že zajistí, aby 20 000 soukromých lékařů volilo ODS. Pekárek Právu řekl, že „v žádném případě nejde o slovo slib“. Odkázal pak Právo na text svého vystoupení na sjezdu ODS.

V něm, v úvodu svého pozdravného vystoupení, Pekárek uvedl, že mluví „za Českou stomatologickou komoru a zároveň za Koalici soukromých lékařů, která zastupuje bezmála 20 000 praktiků“.

Právě koalice ale organizuje demonstraci na Staroměstském náměstí. V pozdravném vystoupení na sjezdu ODS Pekárek pak ostře kritizuje ČSSD za kroky ve zdravotnictví a v závěru přirovnává zdravotnictví, které podle něj je v dezolátním stavu, k dálnici D 1, kde „zbytečně umírají lidé a terorizuje je gang dálničních lupičů“.

„Máme z této cesty strach a nemyslím jen dálnici. Na prosazení samozřejmých liberálních zásad ve zdravotnictví nestačí už jen síly komory a soukromých lékařů. Čekáme, že některá politická strana, a mám na mysli právě vás (ODS), řekne:

Známe vaše problémy, umíme je srozumitelně pojmenovat a budeme je řešit. Takovou stranu bude většina z 20 000 soukromých lékařů volit a vyzveme k tomu i naše pacienty.“ Rath tato slova Pekárka považuje za „jasný důkaz zpolitizování zdravotnictví a zavlečení komory i koalice lékařů do ODS“.

„Já jako prezident komory jsem nikdy nevystoupil na žádném sjezdu žádné politické strany. Na sjezdu ODS vystoupil kromě Pekárka i prezident lékárníků Jiří Chudoba, který také organizuje demonstraci na Staroměstském náměstí. Demonstrace je podle mne jednoznačně mítink ODS a s řešením problémů zdravotnictví nemá nic společného,“ uzavřel Rath.

Václav Pergl, Právo

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Bednarik

Rath a Pekárek si vjeli do vlasů: Slovy Vašeho premiéra: „Tak podivejte, když Vás nikdo na žádný sněm nepozval, je logické, že jste na žádném nikdy nevystoupil“.

Martin Vedral

Při pohledu na fotografii pana dr. Pekárka bych si dovolil konstatovat, že šlo o nerovný souboj… Ale teď vážně : Velmi dobře si pamatuji dobu, kdy Rath tahal nejrůznější politiky na komorové akce. Nejprve z ODS. Když mo došlo, že tato strana jej asi nahoru nevynese, začal všude tahat politiky ČSSD. A to i na takové akce jako byly lékařské plesy. I taková příležitost mu stála zato. Myslím si, že jeho výčitky vůči dr. Pekárkovi, jsou nepatřičné.


  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?