Rath a Sobotka mají sehnat 1,5 miliardy na oddlužení nemocnic

2. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda se chystá vynaložit zhruba 1,5 miliardy korun na oddlužení všech státem řízených nemocnic. Asi polovinu této sumy má ve svém rozpočtu najít ministerstvo zdravotnictví, druhou část sežene ministerstvo financí, řekl ve středu novinářům ministr zdravotnictví David Rath po zasedání kabinetu...


PRAHA -

Tento týden stát rozdělí 200 milionů korun mezi tři nejzadluženější zařízení, tedy mezi pražskou Bulovku a Thomayerovu nemocnice a nemocnici u Svaté Anny v Brně. Před dvěma týdny čtyři distributoři kvůli dluhům zastavili do těchto nemocnic dodávky léků kvůli dluhům ve výši 400 milionů korun.

Minulé pondělí obnovila zásilky léčiv jediná firma, společnost Pharmos. V pátek ale oznámila, že je k 1. březnu kvůli podezření na korupci zastaví. Rath se dnes se zástupci firmy sejde.

Dalších 150 milionů korun dostanou tento týden další tři nebo čtyři nemocnice, které jsou také ve finančních problémech. Další peníze na celkové oddlužení nemocnic bude v příštích dnech shánět ve svých rozpočtech a rezervách Rath a ministr financí Bohuslav Sobotka.

„Na další vládu bude připraven materiál, kde by jsme měli sehnat 1,5 miliardy na celkové oddlužení všech státem řízených zdravotnických zařízení,“ prohlásil Rath. Pod jeho úřad spadá celkem 35 nemocnic a ústavů. Oddlužení všech nemocnic bez ohledu na zřizovatele žádali lidovci.

Ministr se podivil se nad tím, proč distributoři zastavili dodávky jen třem nemocnicím, když dluží i další. „Posiluje to u mě dojem, zda nešlo o nějakou manipulaci,“ uvedl.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?