Rath chce změny ve správní radě VZP

14. 11. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odvolání deseti zástupců státu z třicetičlenné správní rady VZP navrhne ve středu vládě ministr zdravotnictví David Rath. Argumentuje, že na rostoucím dluhu pojišťovny má jednoznačnou vinu jak ředitelka Jiřina Musílková, tak další vrcholné orgány, které na ni měly dohlížet...


Je pro odvolání zástupců státu

PRAHA -

„Je to tedy logický krok vyvození odpovědnosti těch lidí, kteří tam sedí a kteří podle mého soudu nefungovali v součinnosti s ředitelkou Musílkovou tak, jak měli, aby zabránili růstu tak vysokého dluhu,“ uvedl v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Rath předpokládá, že po obměně zástupců vlády alespoň část zbývajících členů rady pochopí, že je třeba změnit managament, který by vyvedl VZP z krize.

Třetinu rady tvoří zástupci státu, třetinu zástupci pojištěnců a třetinu zástupci zaměstnavatelů pojištěnců VZP. Zástupce státu jmenuje a odvolává vláda na návrh ministra zdravotnictví. Zástupce pojištěnců volí z řad veřejnosti a odvolává Sněmovna. Zástupce zaměstnavatelů jmenují a odvolávají organizace zaměstnavatelů.

Musílková radu brání

Naopak Musílková se správní rady zastala. „Správní rada ať už ve výsledcích výročních zpráv, nebo ve schvalovaných pojistných plánech vždycky formulovala rizika, která jsou v příštím roce a která mohou způsobit propad,“ uvedla.

Podle šéfky VZP se celé roky nerespektovaly zdravotně pojistné plány a zdroje pojištění. „Teprve dohoda u pana premiéra (Paroubka) v preambuli řekla, že základem pro budoucnost budou vždycky zdroje,“ zdůraznila. Podle ní nebylo možné, aby VZP nerespektovala ministerskou úhradovou vyhlášku.

Ředitelka také uvedla, že jí v osobním rozhovoru den před vyhlášením nucené správy Rath řekl, že by pojišťovna měla přestat financovat nemocnice v krajích, které mění právní formu. Podle ní jí tím Rath nabádal, aby ohrozila zdravotní péči. „My zodpovídáme za péči, která tam je,“ dodala Musílková.

Rath včera předložil jako další důkaz napojení politiků ODS na pojišťovnu společnost IZIP. Ta realizuje projekt, který elektronicky sleduje náklady na zdravotní péči u mnoha pacientů a dává lékařům informace o všech předepisovaných lécích.

Ministr: Smlouva je nevýhodná

Jedním z autorů projektu je místopředseda Evropského parlamentu Miroslav Ouzký (ODS). Společnost patří i europoslanci Milanu Cabrnochovi (ODS).

„Projekt IZIP vznikl čistě jako projekt VZP a společnosti s ručením omezeným, kterou vlastní zmínění poslanci, přičemž oba byli v té době členy zdravotního výboru Sněmovny,“ řekl Rath. Dodal, že Cabrnoch seděl tehdy ve správní radě VZP.

Projekt si podle ministra v minulosti vyžádal desítky milionů korun, letos pak asi 100 miliónů a v příštím roce má stát 150 miliónů korun. „Plnění vůbec neodpovídá částkám. Jsou neúměrné tomu, co to přináší,“ upozornil Rath.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) v ČT prohlásil, že tento projekt „byl nastartován vládou ČSSD, místopředsedou vlády Pavlem Mertlíkem“. Projekt dostal evropskou cenu a získá podle něj nyní i světové ocenění. Je v něm zapojeno 750 tisíc občanů. Musílková tvrdí, že už milión.

Klaus: Jako IPB a Agrobanka

Prezident Václav Klaus včera přirovnal uvalení nucené správy na VZP k obdobnému opatření, které v minulosti postihlo Agrobanku a IPB. Podle něj na takový postup Česká republika vždy těžce doplatila. „To je pravda, že na to těžce doplatily, ale nedá se to srovnávat,“ kontroval včera pro Právo Paroubek. Podle něj VZP je veřejná korporace, a nikoliv soukromá společnost, jako jsou banky.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?