Rath: Kandidáti na šéfa VZP za 11 dní

5. 12. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví David Rath v nedělních Otázkách Václava Moravce oznámil, že 16. prosince by správní radě VZP chtěl předložit pět až šest návrhů na ředitele této pojišťovny. "Mám takovou představu, že správní rada by zvážila jejich kvality, promluvila s nimi a vybrala dva až tři kandidáty, které by pak navrhla Poslanecké sněmovně. Právě poslanci by tak zvolili nového ředitele VZP," řekl v ČT Rath...


Ministr bude o kandidátech jednat se všemi poslaneckými kluby

Jak jsme již oznámili, kandidátem je například Oldřich Šubrt, ředitel pražské Nemocnice Na Homolce. Ten ale Právu řekl, že o tuto funkci zájem nemá. Dalšími jmény jsou ředitel Krajské pobočky VZP v Karlových Varech Christov, ředitel pražské pobočky Čekal a další.

Mezi nimi je i nucený správce ve VZP Antonín Pečenka. Rath ale v televizi uvedl, že byl rád, aby kandidátem byl nestraník, kdežto Pečenka je člen ODS. Ministr bude o možných kandidátech jednat se všemi poslaneckými kluby.

Ředitelka VZP Jiřina Musílková, která k 1. lednu příštího roku oznámila demisi, v televizi prohlásila, že zatím svoji rezignaci písemně nepodala. Rath se dostal několikrát do kolize se svým spolubesedníkem hejtmanem Středočeského kraje Petrem Bendlem (ODS).

Vzájemně se obviňovali ze zavírání zdravotnických zařízení. Jejich dialog musel přerušit i moderátor Moravec tvrdými slovy. A tak televizní diváci slyšeli: Bendl:(k Rathovi): Když mi nebudete skákat do řeči, něco se dovíte. Rath: Od vás… od vás, pane hejtmane?

Moravec: Já bych se rád něco dověděl, pane místopředsedo ODS, a pan ministr nebude zlobit, jinak bude vyveden. Rath: No tak… pane redaktore… Moravec: Já přistoupím na brutální metodu… Kdo nebude odpovídat na otázky, bude vyveden.

Spor o tunel Oba politici se pak pohádali i o údajné tunelování České lékařské komory. Bendl z toho obvinil Ratha a řekl, že ho bude žalovat. Ministr nelenil a oznámil, že když hejtman bude žalovat jeho, zažaluje Bendla o stejnou částku.

Do rozhovoru obou vstoupila i viceprezidentka komory Helena Fousková. Na dotaz, zda by použila slovo tunelovat, řekla, že ne, ale míní, že podezření má být prošetřeno. Obvinila pak Ratha, že převzala komoru ve vážnějším stavu, než si myslela, a dokumentovala to na ztrátě dokumentů.

Rath se tomu však vysmál s tím, že kopie všech materiálů jsou běžně k dispozici. Podle něj všechny věci v komoře byly schvalovány revizní komisí, byly předmětem hlasování představenstva.

Dodal, že viceprezidentka je ve své funkci druhého nejvyššího člověka v komoře o rok déle než on a za celých devět let nevznesla jedinou připomínku. Na oplátku Rath označil Fouskovou za organizátorku schůzky člověka z ODS, zástupce hejtmana Tošenovského, s některými lidmi z komory s jediným cílem: jak ODS může pomoci při obsazování čela ČLK. Bendl vzápětí popřel, že by ODS chtěla komoru ovlivnit.

Hejtman také Ratha označil za „Paroubkova člověka na špinavou práci“. Do Sněmovny se podle něj chce dostat proto, aby získal poslaneckou imunitu. „Jsem hluboce přesvědčen, že to je snaha utéct od zodpovědnosti, i když neuteče,“ dodal Bendl.

Václav Pergl, Zdenka La Sala, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?