Rath mluvil o údajných Julínkových plánech s nemocnicemi v Praze

17. 10. 2007 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) ve sněmovně hovořil o údajných zásadních změnách, který prý v síti pražských nemocnic připravuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Rath se doslechl mimo jiné o tom, že ministr hodlá zrušit Ústav hematologie a krevní transfúze...


Julínek byl z dnešního jednání dolní komory omluven, jeho první náměstek Marek Šnajdr ale řekl, „v 95 procentech případů, kdy říká něco pan Rath, tak to pravda není“.

Rath se odvolával na neověřené informace a dodal, že nemusejí být pravdivé. Netýkalo se to přitom zdaleka jen Ústavu hematologie a krevní transfúze. „Máme na úrovni neověřených informací zprávy o tom, že (Julínek) hodlá zrušit Ústav hematologie a krevní transfúze v Praze, že hodlá zrušit, respektive sloučit IKEM s Thomayerovou nemocnicí, že Thomayerova nemocnice nemá být napříště fakultní nemocnicí, a také máme informace o tom, že chystá zrušení, respektive prodej budov a pozemků Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí,“ prohlásil stínový ministr a místopředseda poslanců ČSSD v dnešní rozpravě o programu schůze sněmovny.

Rath se prý rovněž doslechl o tom, že se uvažuje o výstavbě nové fakultní nemocnice „někde za Prahou“ a že zvažováno je i „zrušení Fakultní nemocnice Bulovka jako fakultní nemocnice a její převedení, potažmo další případná privatizace či pronájem do soukromých rukou“. Šnajdr řekl, že pracuje expertní analytická skupina, která ale zatím nedospěla k závěru. „A až jej vydá, tak jej samozřejmě zveřejní. A že v Praze musí dojít k nějakým změnám, já myslím, že je naprosto jasné,“ dodal. Zatím je podle něj předčasné cokoli předjímat. „Ano, směřujeme k univerzitním nemocnicím a ne všechny fakultní nemocnice dneska budou univerzitní nemocnice. Věty o tom, že by se fakultní nemocnice privatizovaly, jsou věty lživé, protože existuje programové prohlášení vlády,“ uvedl Šnajdr.

Sociální demokraté se dnes neúspěšně domáhali toho, aby byl program říjnové schůze dolní komory rozšířen o bod, v jehož rámci by Julínek informoval o záměrech s pražskými, brněnskými a ostravskými nemocnicemi. Například místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) se tázal na osud ostravské fakultní nemocnice. „Pokud je pravda, co znovu a znovu slyšíme, tak v úvahách ministerstva zdravotnictví stále hrozí, že Ostravsko a celý Moravskoslezský kraj by mohl přijít o to, že ostravská fakultní nemocnice bude v síti skutečně těch špičkových zařízení,“ prohlásil místopředseda sněmovny zvolený za Moravskoslezský kraj.

Jan Hrdlička, Martin Neliba, ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?