Rath: Na proplácení poplatků v kraji zatím nic nezměníme

17. 12. 2009 8:54
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj nebude ani po Novém roce nic měnit na dosavadním proplácení poplatků. Novinářům to řekl středočeský hejtman David Rath (ČSSD).


Po konzultacích s šéfem Asociace krajů Michalem Haškem (ČSSD) navíc Rath oznámil, že stejný postoj zaujmou i ostatní kraje.

Ministr vnitra Martin Pecina prý dnes Ratha ubezpečil, že žádný zákaz krajům zatím nevydává. Informace, které se dnes na toto téma objevily v médiích, považuje hejtman za dezinterpretaci.

Dnešní Hospodářské noviny napsaly, že ministerstvo vnitra kraje upozornilo, že porušují zákon, když pacientům proplácejí zdravotnické poplatky. Pokud prý kraje do konce roku praxi nezmění, ministerstvo jim proplácení poplatků úředně zakáže. Ministra vnitra Martina Pecinu do vlády nominovala sociální demokracie.

Pecina dnes nicméně Rathovi údajně řekl, že žádné rozhodnutí ve smyslu zákazu nebo trestu není na stole. Ministerstvo nyní čeká, až se mu sejdou všechny reakce z krajů, pak je zanalyzuje a rozhodne.

Středočeský kraj poslal na vnitro právní rozklad s nesouhlasným stanoviskem. Kraj ministerstvu vyčetl, že neuvedlo důvody, čím a jak konkrétně Středočeský kraj porušuje zákon.

Zdůvodnění ministerstva se shodovalo pro všechny kraje. „Přitom ne všechny kraje mají stejný přístup a stejnou metodu,“ uvedl Rath.

Podle Ratha je způsob proplácení poplatků ve středních Čechách právně zcela v pořádku. „My to řešíme buď darem občanům anebo pomocí slevového kuponu v lékárně, to ministerstvo vnitra vůbec nezachytilo, “ vysvětlil hejtman.

„My jako Středočeský kraj, ale můžu mluvit i za kolegy z ostatních krajů, jsme všichni rozhodnuti dodržet svůj předvolební slib, to znamená minimálně do parlamentních voleb kompenzovat poplatky z rozpočtu krajů, (…) nechceme na té metodice nic měnit,“ řekl Rath.

Pokud by přesto ministerstvo po analýze nynějších reakcích krajů došlo k závěru, že se proplácením poplatků porušuje zákon, pak prý budou kraje „nějak reagovat“. Rath se prý ale nebude blíže vyjadřovat k situaci „co by, kdyby“.

My jako Středočeský kraj jsme rozhodnuti dodržet svůj předvolební slib, to znamená minimálně do parlamentních voleb kompenzovat poplatky z rozpočtu krajů

Středočeský kraj v letošním roce ze svého rozpočtu za poplatky utratí zhruba 74 milionů korun, uvedl Rath. Podle HN zatím všechny kraje za hrazení poplatků vydaly více než 340 milionů korun.

Regulační poplatky zavedl ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek. Systém byl od té doby upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, pokud je lék levnější než 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Osvobozeny jsou děti do 18 let. Snížil se jim navíc ochranný limit z 5000 Kč na 2500 korun, stejně jako lidem nad 65 let.

ČSSD a KSČM se snaží ve sněmovně prosadit zrušení poplatků. Počátkem prosince uspěly v prvním čtení, je ale jasné, že se jim úplné zrušení systému regulačních poplatků nepodaří schválit, nemají k tomu dostatek hlasů. Rath již dříve uvedl, že je připraven hledat kompromis a prosadit alespoň jejich částečné omezení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?