Rath plánuje, že v květnu už nucená správa nad VZP nebude

30. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví David Rath plánuje, že v květnu už nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) nebude nucená správa. Od května by ve VZP mohl být standardní provoz a v čele by mohl stát definitivní ředitel," řekl Klaus. Nucená správa by tak po šesti měsících mohla skončit. Dluh VZP klesl ze 14 na 5,2 miliardy a zpoždění plateb se zkrátilo z 50 na 23 dní...


Další konsolidaci financí VZP umožní podle Ratha novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou dnes podepsal prezident republiky Václav Klaus. Novela zvyšuje platby státu za děti, důchodce a nezaměstnané. Zdravotnictví do konce roku dostane o čtyři miliardy navíc. Platby budou automaticky každoročně valorizovány.

Novela rovněž mění obsazení správní a dozorčí rady VZP a posiluje výkonné pravomoci nuceného správce, který dosud mohl pouze provádět dozor nad hospodařením VZP.

„Předpokládám, že to povede k další rychlé konsolidaci a VZP by od května mohl vést definitivní ředitel,“ prohlásil ministr. Dosud stojí v čele VZP prozatímní ředitel Josef Čekal, který převzal funkci po odvolané Jiřině Musílkové.

Rath předpokládá, že ještě v dubnu se podaří schválit zdravotně pojistný plán VZP na tento rok, protože nucený správce bude mít již potřebné rozhodovací pravomoci.

„Už jsem ho vyzval, aby návrh zdravotně pojistného plánu připravil tak, aby v dubnu mohl být schválen ministerstvem zdravotnictví a předán vládě, abychom v květnu skutečně mohli najet na standardní, normální už provoz VZP,“ popsal.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?