Rath podepsal petici opozice

7. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví David Rath včera neočekávaně navštívil pražskou Nemocnici Na Františku a podepsal petici za záchranu této a další pražské Nemocnice Pod Petřínem. "Chci tím dokumentovat naprostý nesmysl petiční akce, kterou zorganizovala poslankyně ODS Lucie Talmanová," řekl Rath...


Dodal, že poslankyně si „vymyslela problém, že tyto dvě pražské nemocnice se mají zrušit. To je naprostý nesmysl. Nikdy jsem takto neuvažoval. Paní poslankyně zmátla 3000 lidí, kteří tuto petici podepsali,“ řekl Rath.

Petici zřejmě vyvolalo zjištění, že ani jedna z uvedených nemocnic není na seznamu neziskových nemocnic, které mají tvořit základní síť zdravotnických zařízení.

Seznam je součástí zákona, který schválila Sněmovna, Senát ho však odmítl a vrátil poslancům. Ti by o zákonu měli opět hlasovat v dubnu. Dá se předpokládat, že ho schválí a zákon platit bude.

„Vysvětlil jsem řediteli Nemocnice Na Františku Ivo Joklovi, že nemocnice, které nejsou na seznamu, mají kdykoli možnost se do něj přihlásit. Pokud tak udělají, získají smlouvu s pojišťovnou i daňové zvýhodnění. Když nebudou neziskovou organizací, mohou vstoupit do výběrového řízení na smlouvu s pojišťovnou. Další možností je poskytovat pouze akutní péči, která jim vždy bude proplacena, ale péči vyžádanou, plánovanou, by si pacienti museli hradit sami. Přechodové období je dvouleté,“ řekl Rath.

Právo

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Petr Desil

Ještě by nám pan ministr zdravotnictví mohl vysvětlit, proč vůbec existuje nějaký seznam nemocnic, když se všichni mohou svobodně rozhodnout, že chtějí být v páteřní sítí nemocnic v rámci veřejného zdravotního pojištění.

Dpi

Pan Děsil je tak nechápavý? Protože kdyby to některým nemocnicím nenařizoval zákon, tak by se ODSákům na krajích převádět své a.s. na neziskovky nechtělo.

Martin Vedral

Milý Dpi. Pan Petr Desil má alespoň tolik lidské slušnosti, že se představil. Má ji jistě i více, je-li schopen se pod své názory, které nekonvenují stávající vládnoucí pseudoelitě podepsat. Ty ji ale nemáš ani za mák, neumíš-li se představit.

J. Rus

Nějak mi uniká smysl takovéto akce. Stejně jako představa, že by předseda sdružení majitelů nemovitostí šel „podepsat“ archy sdružení nájemníků se slovy, že mýlí x tisíc, desítek tisíc, stovek tisíc lidí. Myslím, si, že by jej členové uskupení majitelů v lepším případě pouze odvolali a v horším případě by volali Chocholouškovi. A pak teprve odvolali.




  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?