Rath: Přijetí u krále je klíč k investicím

7. 2. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za klíč k investicím Saúdů do českého zdravotnictví označil ministr David Rath nedělní setkání s králem Abdalláhem. "Co řekne a udělá král, udělají všichni. Je to klíč k investicím," řekl Rath, který je od soboty na návštěvě Saúdské Arábie...


Král ho přijal nečekaně a důvodem byla i velikost Rathova doprovodu. Ministr totiž vzal s sebou do Saúdské Arábie ředitele lázní, ředitele škol a některých nemocnic. Rath s monarchou hovořil asi 25 minut.

„Postěžoval si mi, že ho občas bolí koleno, a řekl, že slyšel o vynikající lázeňské péči v České republice,“ řekl Rath.

V pondělí ministr podepsal se svým resortním kolegou memorandum, kde se mj. píše o podstatném rozšíření spolupráce ve zdravotnictví mezi oběma státy, konkrétně o české pomoci rehabilitaci. Saúdská Arábie má totiž v důsledku velkého množství dopravních nehod ročně asi 27 000 zraněných, kteří potřebují rehabilitaci. Do českých lázní jich jezdí ročně asi 5000 a toto číslo by mohlo být až čtyřikrát větší.

Rath se saúdským ministrem zdravotnictví dohodli i vytvoření společného školicího střediska zřejmě na první lékařské fakultě v Praze. Saúdská strana by finančně pomohla při jeho vybudování a posílala by pak do ČR své lidi na školení v rehabilitaci.

České zdravotnictví má v Saúdské Arábii vynikající zvuk a už zde pracuje asi 150 lékařů a zdravotních sester.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?