Rath přiznal, že se v počítání praxe pro licence dopustil omylu

21. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident České lékařské komory (ČLK) David Rath přiznal, že se dopustil omylu v počítání praxe pro své lékařské licence. Zatímco nyní si do odpracovaných let počítá i lékařskou praxi na civilní vojenské službě, při žádosti o vstup do komory v roce 1992 si ji nepočítal...


PRAHA -

Podle předsedkyně revizní komise ČLK Marty Holanové užívá Rath obě licence neoprávněně a členové komory by to měli vědět, aby na nadcházejícím sjezdu komory zvážili jeho věrohodnost. „Uvedl nepravdivé údaje o své praxi,“ řekla.

Rath poznamenal, že nyní může těžko objasnit své motivy před deseti lety. Podle něj ale nejde o zfalšování údajů. Představenstvo komory mu lékařskou praxi uznalo a v roce 1993 mu udělilo licenci v interním lékařství a v roce 2000 primářskou licenci. Po zveřejnění problému představenstvo minulý týden Rathův nárok na obě licence potvrdilo.

V rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že před jedenácti lety napsal dopisy, v nichž se dopustil omylu při posuzování své práce. Nejprve komoře sdělil, že lékařem je teprve krátce, protože byl předtím v civilní službě. Posléze se odvolával na to,

že se zapisuje do ČLK až teď právě proto, že vykonával civilní službu. „Čili si byl vědom, že civilní vojenská služba není v souladu s tím, co nyní sdělil,“ řekla Holanová.

Rath se ohradil a řekl, že předložil představenstvu všechny doklady o praxi od roku 1990. Na léta 1991 a 1992 má zápisy v atestačním indexu a svědecké výpovědi kolegů, kteří s ním pracovali přímo na operačním sále a na odděleních. „V těch letech jsem lékaře vykonával, i když jsem plnil civilní službu,“ řekl.

Odmítl názor, že zákon neumožňuje absolventu při výkonu základní nebo náhradní služby vykonávat práci lékaře, ale jen nižšího zdravotnického personálu.

„Zákon o ničem takovém nehovoří. Říká, že se vykonávají pomocné práce, nikde není specifikováno, co je pomocnou prací. My se domníváme, naši právníci i vedení ČLK, že pomocná práce pro lékaře je vykonávat lékaře v nesamostatném postavení,“ řekl Rath.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?