Rath rozhodnutí soudu obejde, zavede třicetikorunové slevy

15. 4. 2009 10:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvě vydaná předběžná opatření a dva kraje, které nehodlají rozhodnutí soudu respektovat. Nově se k Moravskoslezskému kraji přidává i ten Středočeský, jeho hejtman David Rath se dohodl s řediteli krajských nemocnic a hodlá v krajských lékárnách poskytovat třicetikorunové slevy. Postup musí Rathovi ještě schválit dnes krajští radní...


Než ale bude opatření zavedeno, nějakou chvíli to potrvá, slevové kupony by se měly začít vydávat do 14 dnů, do té doby budou muset pacienti v krajských lékárnách poplatky platit. Aby se kraj vyhnul dalším soudním sporům, bude slevy poskytovat přímo nemocnice. „Slevové kupony nebude poskytovat Středočeský kraj, ale jednotlivé nemocnice. Ty jsou akciovými společnostmi, které je budou hradit ze svých zisků,“ uvedla pro Zdraví.Euro.cz tisková mluvčí kraje Berill Mascheková. Takový způsob by neměl být podle vedení kraje napadnutelný. „Každý člověk, který bude mít bezplatný lék nebo lék, kde doplatek je nižší než 30 korun, by jako klient lékárny měl obdržet bonus, tedy slevu ve výši 30 korun. Bude samozřejmě záležet na pacientovi, jestli slevu přijme nebo nepřijme,“ uvedl Rath. Slevové kupony by si měla každá nemocnice tisknout sama. Veškeré náklady nemocnic na zavedení slev by měl uhradit kraj, kterému zbudou peníze uvolněné na poskytování darů. „O jak velkou částku půjde, v tuto chvíli netušíme, ředitelé by nám měli do poloviny týdne sdělit své odhady,“ uvedl Rath.

Kraj připravuje odvolání

Změny se budou týkat všech krajských zařízeních v kraji, a to i přesto, že opatření soudu se týkalo jedné konkrétní lékárny. Kraj ale tvrdí opak. „Z usnesení soudu vyplývá, že kraj nesmí poskytovat dary v žádných lékárnách. Netýká se tedy pouze Mladé Boleslavi,“ dodala Mascheková. Středočeský kraj také hodlá využít možnosti odvolání, lhůta na něj je patnáct dní od dodání rozhodnutí. „Naši právníci dávají dohromady text tohoto odvolání,“ potvrdila Mascheková. Pacienti budou o změně informováni prostřednictvím cedulí, které kraj vyvěsí v lékárnách. „Milí spoluobčané, dne 7. dubna 2009 vydala paní JUDr. Monika Vacková, soudkyně Městského soudu v Praze předběžné opatření, kterým zakázala Středočeskému kraji poskytovat Vám, pacientům, dar na úhradu regulačních poplatků v této lékárně. S politováním musíme rozhodnutí soudkyně respektovat, nicméně jej považujeme za asociální a protiústavní a podnikneme proti němu veškeré nutné kroky. Bohužel, do doby vyřešení za Vás Středočeský kraj nemůže nadále poplatky v lékárně hradit,“ dočtou se pacienti v lékárnách Středočeského kraje.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?