Rath tlačil na převod nemocnice. Pak inkasoval miliony

7. 8. 2012 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanec a bývalý hejtman David Rath se při převodu kutnohorské nemocnice na Středočeský kraj angažoval více, než se doposud uvádělo. Deník Aktuálně.cz získal řadu dokumentů a především jeho dopisů, ze kterých vyplývá, že se bývalý hejtman snažil celý proces co nejvíce urychlit.


A když bylo potřeba, tak zatlačil, aby vše dopadlo podle jeho představ.

Rath si přitom hned za první zakázku poté, co hejtmanství zdravotnické zařízení v Kutné Hoře získalo do svých rukou, převzal podle policistů úplatek 4,2 milionu korun.

Právě kvůli tomu protikorupční policisté v současné době žádají sněmovnu, aby ho mohli obvinit i v dalších případech.

Urychleně rozhodněte, píše Rath

Příběh se začal psát na začátku roku 2009, kdy se Rath jen 49 dnů poté, co se stal hejtmanem, obrátil na Kutnou Horu s plánem, že kraj nemocnici od města převezme.

Exhejtman v následujících týdnech poslal do Kutné Hory dopisy, ve kterých mimo jiné píše, že „je stále více znepokojen aktuálními zprávami o odchodu zdravotnického personálu“.

V dalším z dubna 2009 tlačí na tehdejšího kutnohorského starostu Ivo Šalátka, aby město urychleně rozhodlo.

„Pokud nebudete jednat dostatečně rychle a rozhodně, pak mám strach, že dojde k nevratným procesům,“ píše také Rath v dopise.

Ministr miliony neprominul

Hejtman uspěl. Už v červnu 2009 kutnohorské zastupitelstvo převod schválilo.

Když však za několik týdnů poté hrozilo, že by Kutná Hora musela kvůli převodu nemocnice na kraj přijít o obří dotaci ze státního rozpočtu na její rekonstrukci za bezmála 140 milionů korun, poslal Rath dopis i tehdejšímu ministru financí Eduardu Janotovi.

V něm ho přemlouval a zdůrazňoval, proč by město žádné peníze vracet nemělo. Jenže u ministra nepochodil. Janota mu totiž za měsíc napsal, že buď město vrátí miliony, nebo zůstane část nemocnice v majetku města.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?