Rath tvrdě kritizoval pojišťovny

7. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle něj se pojišťovny domnívají, že pojistné je vybíráno na zvyšování jejich úrovně, protože o tom svědčí platy jejich zaměstnanců, které jsou vysoce nadprůměrné a jejich úřadovny luxusní...


PRAHA - Zdravotní pojišťovny podle včerejšího prohlášení prezidenta České lékařské komory Davida Ratha zapomínají, že byly zřízeny na to, aby spravovaly a co nejkvalitněji rozdělovaly peníze na zdravotní péči a nikoliv, aby z těch peněz tyly.

Podle něj se pojišťovny domnívají, že pojistné je vybíráno na zvyšování jejich úrovně, protože o tom svědčí platy jejich zaměstnanců, které jsou vysoce nadprůměrné a jejich úřadovny luxusní. Důkazem jsou celkové tržby pojišťoven, které v loňském roce vzrostly proti roku 2000 o 9,4 procenta, zatímco jejich celkové náklady pouze o 5,5 procenta. Lidé v zaměstnaneckém poměru zaplatili na zdravotním pojištění o 8,6 procenta více a osoby samostatně výdělečně činné dokonce o 16,7 procenta více a stát dal za státní pojištěnce o 17 procent více.Náklady na ambulantní a ústavní péči vzrostly pouze asi o 5,5 procenta.

„Naprosto nemorální nám přijde, že peníze na léčbu nemocných lidí střádají pojišťovny, pokud jsou ziskové, do fondu prevence, ze kterého pak hradí pobyty u moře a plavenky, s tím, že jsou dobré pro zdraví pojištěnců. To by nakonec mohly hradit i posilovny a ekologické zemědělství,“ řekl Rath. S problémy kolem pojišťoven hodlá ČLK seznámit premiéra Miloše Zemana na schůzce v polovině února, které se rovněž účastní ministr zdravotnictví Bohumil Fišer.

jšd, Haló noviny, 7.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?