Rath vyzval Bendla, ať vrátí státu nemocnice

5. 5. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestřelka vypukla včera mezi ministrem zdravotnictví Davidem Rathem a středočeským hejtmanem Petrem Bendlem (ODS), kteří se nečekaně setkali v berounské nemocnici. Do Berouna měl přijet původně jen ministr, ovšem hejtman, který se to dozvěděl, zrušil svůj původní program a jako zástupce zřizovatele, jímž je kraj, do nemocnice také dorazil...


Tím se debata stala politickou třenicí, což některé lékaře, kteří chtěli konkrétně vědět, co je čeká, příliš nepotěšilo. Rath nakonec vyzval před lékaři Bendla, aby vrátil nemocnice státu, když kraj není schopen s nimi hospodařit.

„Klidně si je vezměte zpátky, dali jste nám je s dluhem 850 miliónů a přispěli na jeho úhradu jen 2 třetiny. Pokud o ně požádáte, pak dám návrh zastupitelstvu, abychom převedli na stát,“ reagoval Bendl v ostré debatě před zraky necelé stovky zaměstnanců nemocnice v Berouně.

„Ještě dnes sednu a napíšu hejtmanovi dopis, aby nemocnice převedl, když není schopen zajistit zdravotní péči. Jsem připraven ji zajistit,“ řekl Rath.

Do berounské nemocnice ministr přijel kvůli její nejisté budoucnosti. Bylo tu zrušeno dětské oddělení, zůstaly nedokončené operační sály a dokonce se naposledy mluvilo o zrušení lůžkového oddělení.

Příspěvky s názvem článku na který reagujete posílejte přes formulářZDE Pravidla diskuse najdete v prohlášení vydavatele.

To nakonec zůstává, protože Rath prostřednictvím nuceného správce VZP zastavil toto rozhodnutí vedení pojišťovny o ukončení financování lůžkového oddělení. I tak panuje v nemocnici velká nejistota.

„Podřezávají pod námi větev. Zrušili tady porodnici a pod vedením kraje je to čím dál horší. Vše směřuje k prodeji a zrušení nemocnice,“ zlobil se jeden ze zdravotníků.

Hejtman však odmítl nařčení, že chce nemocnici zlikvidovat. „Zrušit nemocnici nikdo nechce, ale někdo musí zaručit, že zdejší péči bude někdo platit. Pomohlo by výběrové řízení, které jasně řekne, jaká péče se tady bude poskytovat a jakou péči pojišťovna uhradí. Samotná existence smlouvy, kterou zaručuje ministr Rath, ještě nic neznamená. Smlouva neznamená příslib placení,“ dodal hejtman, kterému se nelíbí zákon o neziskových nemocnicích.

„Je to jen prodloužení agónie, zákon peníze do zdravotnictví nepřinese. Ztráta nemocnice bude pořád stejná a kraj s vedením nemocnice bude muset dál hledat cesty, jak ztrátu minimalizovat. Je podivné, proč za stejné výkony dostávají na základě ministerského rozhodnutí o paušálech pražské nemocnice více peněz, než dostávají nemocnice, jako je berounská,“ podivoval se Bendl.

Rath na některé výpady ani nereagoval. „Říkáte nesmysly, na to se reagovat nedá,“ uvedl se založenýma rukama a připustil, že rozdílné platby jsou. Ovšem podle něj na základě dřívějších rozhodnutí pojišťovny, která on nyní napravuje.

Berounští lékaři chtěli znát svou konkrétní budoucnost. Bendl ji vidí ve výběrovém řízení, Rath v novém zákoně. „Jedině tento zákon garantuje, že nemocnice zůstane minimálně ve stávajícím stavu. Nebýt tohoto zákona, pak by kraj nemocnice zprivatizoval a tato nemocnice by byla zavřena,“ uvedl ministr Rath.

Berounská nemocnice s 290 zaměstnanci je nyní součástí akciové společnosti Nemocnice Kladno. Její ztráta se pohybuje kolem 40 miliónů a každý měsíc narůstá o 1,5 miliónu korun. Zákon o neziskových nemocnicích ji zařadil do seznamu nemocnic, které mají automaticky zajištěnou smlouvu s VZP.

Právo

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Jan Kolohnat

Typicky priklad, pravice odluzi, nasetri, levice zadluzi a rozhaze, pak zprivatizuje i s dluhy, pravice prevezme, dostane z dluhu, levice opet zestantni a tak porad dokola.

Nasilnou kolektivizaci jsme jiz jednou videli v padesatych letech. Hodne lidi asi zapomelo, kam to vedlo. Kdo nezna dejiny, je odsouzen k tomu, aby si je prozil znova.

novak karel

souhlasím s panem Kolohnatem a ještě připojím,at probůh Rath už se do zdravotnictví neplete,nebot skutečné zadlužení zdravotnictví narůstá a je mi líto budoucího ministra,až bude tyto dluhy řešit a Rath bude spokojeně sedet v poslanecké sněmovně a kritizovat to,co sám zavinil.


  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?