Rath vyzval Bendla k rezignaci kvůli privatizaci nemocnic

5. 8. 2011 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) včera vyzval svého předchůdce Petra Bendla (ODS), aby rezignoval na všechny své politické funkce.Důvodem je privatizace nemocnic, kvůli nimž údajně kraj přišel o tři čtvrtě miliardy korun. Podle hejtmana také mohl vědět o podezřelých transakcích po prodeji nemocnice v Brandýse nad Labem, na které upozornila Mladá fronta Dnes.Bendl jakékoliv obvinění odmítá. Privatizace nemocnic se podle něj uskutečnila podle zákona, o všech krocích prý vědělo zastupitelstvo.


Kraj v minulosti ještě za hejtmana Bendla prodal nemocnici v Brandýse i s pozemky společnosti PP Hospitals za 7,8 milionu korun. Firma následně prodala pozemky městu za 38 milionů korun. Z této částky údajně putovalo 16 milionů na účet firmy JK Profit, jejímž jednatelem je místní občanský demokrat Radek Kundrát. Podle deníku Právo však peníze obdržela společnost IPC, která patřila předchozímu šéfovi nemocnice Martinu Vojtíškovi. Od něj firmu i nemocnici koupil a vede Petr Švikovský, jenž podal trestní oznámení kvůli chybám v účetnictví nemocnice.

„Tady je jasně vidět, že buď nevědomě nebo vědomě (Bendl) se podílel na neuvěřitelném a obludném podvodu,“ prohlásil Rath. Šéf středočeské ODS by podle něj měl rezignovat na poslanecký mandát a odejít z politiky.

Bendl to však odmítá. Privatizace nemocnic se podle něj probírala před zastupiteli a uskutečnila se podle zákona. „Obvinit někoho bez důkazů, v tom je pan hejtman a poslanec Rath skutečný mistr,“ reagoval Bendl. Dodal, že hejtman „zřejmě nemá o prázdninách co dělat“.

Sociálně demokratické vedení kraje nechalo privatizaci nemocnic v minulosti vyšetřit. Policie však případ uzavřela, jelikož nezjistila žádné porušení zákona. Rath znovu kauzu prošetřit nechce, prý počká na výsledky vyšetřování policie na základě trestního oznámení, které podal Švikovský. „Tady je zbytečné, abychom to znova otevírali. Uvidíme, co s tím policie udělá v tomto kole, když to oznámení podal rovnou nový nabyvatel, který má přístup k účetnictví,“ řekl Rath.

Privatizaci zejména menších nemocnic kraj zahájil v roce 2006. K prodeji či pronájmu nabídl nemocnice v Berouně, Brandýse nad Labem, Mělníku, Nymburku, Hořovicích, Rakovníku a Třebotově. Dále také Ústav pneumologie a onkologie Na Pleši, léčebny dlouhodobě nemocných ve Vojkově a Prčici a Geriatrické a rehabilitační centrum v Kladně. Privatizace těchto zařízení je dlouhodobým terčem sporu současného a bývalého hejtmana.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?