Rath žádá, aby ODS stáhla návrh omezující práva lékařských komor

29. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dnes se šéfové komor sejdou s předsedy KDU-ČSL Cyrilem Svobodou a Unie svobody-DEU Hanou Marvanovou. Na podporu požadavku komor je připraven Lékařský odborový klub vyhlásit protestní akce, v úvahu přichází i stávka lékařů...


Praha - Zrušení povinného členství v lékařské, lékárnické a stomatologické komoře, které navrhuje poslanec Marek Benda (ODS), vyprovokovalo ostrý střet mezi prezidentem České lékařské komory Davidem Rathem a předsedou ODS a sněmovny Václavem Klausem.

Rath žádá na Klausovi omluvu a stažení návrhu. Pokud tak neučiní, chce Rath vyzvat občany, aby nedali ODS v červnových parlamentních volbách hlas. Klaus je Rathovým postupem pobouřen a jednat s ním nechce. Řekl, že není ochoten s ním „ani vteřinu, ani jedno slovo“ dále diskutovat.

ODS útočí podle Ratha na demokratické principy fungování státu a současně plíživě blokuje integraci země do EU.

Bendův návrh vnímá Rath jako vyhlášení útoku ODS proti profesním samosprávám. „Prakticky by se komory zrušily, protože by zůstaly bez členů, peněz i kompetencí,“ sdělil Rath.

Tento postoj podporují zástupci všech tří lékařských komor, partnerské německé a rakouské organizace, ministr zdravotnictví Bohumil Fišer a předseda zdravotního výboru sněmovny Zdeněk Škromach (oba ČSSD). Dnes se šéfové komor sejdou s předsedy KDU-ČSL Cyrilem Svobodou a Unie svobody-DEU Hanou Marvanovou.

Na podporu požadavku komor je připraven Lékařský odborový klub vyhlásit protestní akce, v úvahu přichází i stávka lékařů.

Tažení proti úmyslu omezit pravomoci profesních komor nejen ve zdravotnictví, ale i komor architektů a stavebních inženýrů, se odehrálo již v roce 1995. Tehdy lékařská komora na nějaký čas dokonce bojkotovala Ministerstvo zdravotnictví, které s tím tenkrát souhlasilo.

(čtk, ika), Hospodářské noviny, 29.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?