Rath žádá Emmerovou o zásah proti pojišťovnám

24. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident České lékařské komory David Rath ve středu dopisem požádal ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou, aby donutila zdravotní pojišťovny dodržovat zákony a vyhlášku o platbách za zdravotní péči...


Podle něj chtějí platit míň než loni * VZP tvrdí, že prezident ČLK manipuluje s lékaři

Když ji neposlechnou, má do pojišťoven poslat likvidátora a na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu uvalit nucenou správu.

„Pojišťovny nutí poskytovatele podepisovat nevýhodné dodatky ke smlouvám. Chtějí jim platit míň než loni. Jejich chování hraničí s pohrdáním právem, anarchií a může vést k hromadnému vypovídání smluv,“ prohlásil Rath.

Jeho slova tvrdě odmítl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner: „Pan Rath dělá z lékařů hlupáky a manipuluje s nimi. I poskytovatelé mají právo navrhovat dodatek ke smlouvám,“ řekl Suttner.

Vyberou víc než loni

Rath ale doufá, že pojišťovny letos vyberou o 6 až 7 procent na zdravotním pojištění víc než loni, 3 procenta z toho mají dát na zdravotní péči a 3 procenta si nechat pro sebe. Ve skutečnosti si ale chtějí všechno nechat pro sebe.

„Kam zmizí těch 7 procent, což je 8 miliard korun, a proč tyto peníze nedostanou zdravotnická zařízení?“ řekl Rath.

Podle něj se pojišťovny chovají tak, jako by to byly jejich soukromé peníze, a ne peníze veřejné. Nevyloučil, že v případě vypovězení smluv by pacient musel platit u lékaře z ruky do ruky.

Takový systém se ale v ČR uplatňuje pouze výjimečně. Nemáme pokladenský systém, kde pacient by u lékaře zaplatil a jeho zdravotní pojišťovna by mu účet proplatila. To by znamenalo změnu zákona a k tomu není politická vůle.

Platí se zpožděním

Rath uvedl, že pojišťovny platí s velkým zpožděním, a pokud se lhůty budou prodlužovat ze současných 40 až 50 dní na dva až tři měsíce, hrozí vypovídání smluv s pojišťovnami.

Podle Ratha by stát měl pojišťovny oddlužit zhruba 5 miliardami, ale ruku v ruce s tím vyměnit i jejich vedení.

„Týká se to hlavně VZP, Vojenské zdravotní pojišťovny a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra,“ řekl Rath. „Ministerstvo je povinno sjednat nápravu a donutit pojišťovny platit podle vyhlášky. Pokud by to nedokázalo, je otázka, jak si plní své úkoly.“

Právo

REAKCE ČTENÁŘŮ Zdraví.Euro.cz:

MUDr. Richard IRGL

Platební politika zdravotních pojišťoven se již dostala za hranici krachu zejm. menších zdravotnických zařízení a samostatných ordinací. Můj kontokorentní úvěr ve výši 200.000,- Kč je ke dnešnímu dni již vyčerpán a nevím, kdy obdržím dlužné platby od pojišťoven (zejména VZP) za leden a únor t.r. Hlavně že pojištěnci mají vše zdarma, v čem že paní Emmerová soustavně ujišťuje. Ve Valticích 24.3.2005 MUDr. Richard IRGL

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?