Rath: Žebříček nemocnic je cesta ke kvalitě léčby

25. 1. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví poprvé sestavilo žebříček 16 nemocnic, které přímo řídí, a to podle srovnatelných parametrů kvality léčení. Ty, které dopadly nejhůř, čeká audit. "Je to zásadní cesta ke zlepšení kvality léčebné péče," tvrdí David Rath...


Ministerstvo zdravotnictví poprvé sestavilo žebříček 16 nemocnic, které přímo řídí, a to podle srovnatelných parametrů kvality léčení. Ty, které dopadly nejhůř, čeká audit.

„Je to zásadní cesta ke zlepšení kvality léčebné péče. Bez toho nikdy nepůjde nahoru,“ řekl Právu v úterý ministr zdravotnictví David Rath.

Včera, když měl poradu s řediteli přímo řízených nemocnic, se ukázalo, že ředitelé musí v rámci svých nemocnic prověřit, zda sběr dat byl správný a odpovídá realitě.

„Na tom jsme se dohodli, protože mnozí ředitelé poukazovali na chybná data,“ řekl ministr. Dodal, že jde o „zkušební provoz“ takovéhoto žebříčku nemocnic a rád by, aby kvalita byla tvrdě a pořád sledována. „Pacient pak bude mít jistotu, že nemocnice skutečně léčí dobře,“ řekl ministr.

Podle něj by se pacienti neměli výsledky znepokojovat, protože pořadí neukazuje zatím přesně to, zda jsou nemocnice dobré, či ne. „Přehled má spíše ministerstvu pomoci určit, kam má poslat odbornou kontrolu. Po půl roce už budou čísla přesnější,“ řekl Rath.

Ministerstvo vycházelo při hodnocení z obecných parametrů, které jsou pro všechny nemocnice stejné. Těch bylo 26. Mezi nimi například počet hospitalizovaných, zemřelých, operovaných, reoperací, průměrná ošetřovací doba, počet nákaz, komplikací atd.

Tyto údaje pak sledovalo u50 nejčastějších diagnóz. Průměr vyhodnocených ukazatelů činil dvě. Nemocnice s vyšší hodnotou měly pak výsledky horší. Nejlépe dopadl pražský Ústav péče pro matku a dítě. Nejhůře Úrazová nemocnice Brno.

Stínový ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek považuje žebříček nemocnic za „výsměch hodnocení kvality zdravotní péče, neboť porovnává hrušky s jablky“.

Dodal, že hodnocení nemocnic slouží Rathovi jako „nástroj k personálním čistkám a matení veřejnosti“.

Rath to ale tvrdě odmítá. „To je absolutní nesmysl. Chceme nemocnicím pomoct, aby kvalita léčení stoupala, a to jinak než porovnáním prostě nejde. Navíc nesčítáme hrušky s jablky, když posuzujeme například porody ve všech nemocnicích, císařské řezy nebo jiné diagnózy. ODS když říká, že je to výsměch, pak jenom ukazuje na svoji neinformovanost.“

Audity v březnu

Někteří ředitelé fakultních nemocnic, se kterými Právo hovořilo, soudí, že nápad žebříčku špatný není, ale musejí se „vychytat mouchy.“ Vždyť jde o nemocnice, které už nemají pacienta kam přeložit, tedy do jiného zařízení. Mnohdy jde o těžce nemocné, kteří v těchto nemocnicích i zemřou.

Do podprůměrných nemocnic půjde ministerská kontrola. „Bude zkoumat, proč mají takové výsledky a naše snaha je jim pomoct, ne je trestat,“ vysvětlil Rath. Nejdříve kontrolu mohou čekat ve FN Ostrava, Olomouc a Úrazové nemocnici v Brně.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?