Recepty na zdravotnictví

17. 2. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Srovnání receptů na současnou krizi ve zdravotnictví, které nabízejí dvě naše největší politické strany, tedy vládní ČSSD a opoziční ODS. Pro jednu je role státu ve zdravotnictví nevyhnutelná, druhá ji v takové míře odmítá...


ČSSD:

Teorie: Zdravotní péče je veřejnou službou pro občany. Proto je role státu při její kontrole nevyhnutelná.

Praxe: Základem zdravotnické sítě budou nemocnice - neziskové veřejné společnosti, aby byla zajištěna péče o pacienta bez ohledu na jeho sociální postavení. Lidé však dostanou možnost se dobrovolně připojistit na zdravotní péči a být za to daňově zvýhodněni. Stát zvýší odvody za své pojištěnce a zabrání tak dalšímu růstu spoluúčasti pacientů. I nadále bude v každé lékové skupině jeden lék bez doplatku.

ODS:

Teorie: Současný systém nahradí „potřebná“ zdravotní péče. A jediný, kdo ji může určit, je občan sám. Tlak na plošné navyšování veřejných prostředků bude nahrazen individuální motivací k šetrnému čerpání péče a oficiální možností připlácet si na další služby.

Praxe: Lidé budou mít osobní zdravotní účty s přerozdělenými veřejnými prostředky, spravované zdravotními pojišťovnami. Zvolí si zdravotní plán podle svých potřeb, jehož základem bude vždy povinné pojištění na nákladnou a nečekanou péči. Ušetřený zůstatek lze použit na jiné účely a bude v dědictví.

Střední Čechy

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Bohumír Šimek

Jediný funkční recept prospěšný pro pacienta, lékaře, ale i politiky, je pokladenský způsob financování opírající se o přirozené vztahy ve zdravotnictví. V abmulantní sféře to většině nebude dělat problém (sociálně slabí občané musí být zajištěni státem). Žádný konstruktivismus nic nepřinese. Ani levicový, ani „pravicový“. Proč tedy na něm setrvávají všechny parlamentní strany včetně ODS?

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?