Ředitel mělnické nemocnice obětoval dětské oddělení

4. 2. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Radní Středočeského kraje schválili ve středu úsporná opatření ředitele mělnické nemocnice Jana Galského. Rozpočet nemocnice počítá se zrušením lůžkového dětského oddělení a jedné ze tří částí gynekologicko-porodnického oddělení...


Verdikt je definitivní, dětské oddělení v nemocnici končí a gynekologie projde restrukturalizací.

Mělník -

Dětské oddělení bude k 1. květnu letošního roku definitivně zrušeno. Novorozenecké oddělení zůstane v provozu a bude spojeno s gynekologicko-porodnickým oddělením.

„Gynekologie omezí část lůžek, ale pacienti tuto změnu vůbec nepocítí. Urychlí to diagnostiku a zkrátí délku léčení, což bude pro pacientky přínosem,“ vysvětlil ředitel Galský.

„Myslím si, že tato změna zúžení našeho oddělení bude na úkor komfortu pacientek,“řekl Jan Zmrhal, primář gynekologicko - porodnického oddělení.

Ředitel nemocnice primáře obou oddělení s výsledkem schůzky s krajskými radními neseznámil. „Dozvěděla jsem se od novinářů, že padl definitivní verdikt o dětském oddělení,“ uvedla primářka dětského oddělení Karla Uhrová.

Galský ujišťuje maminky, že v nemocnici zůstane novorozenecké oddělení a bude zachována nepřetržitá pediatrická služba.

„Ředitel mi vzkázal, že mám vypracovat plány, jak bude dál fungovat naše oddělení. Vůbec však nevím, jak si to představuje, ani kolik hodlá zaměstnávat pediatrů,“řekla primářka Uhrová a dodala, že pokud by měli zůstat všichni čtyři současní lékaři dětského oddělení, na zastoupení služby v novorozeneckém oddělení a provozování stálé služby pediatra je jich málo.

Ani propouštění zaměstnanců nebude podle Galského dramatické. „V první fázi, v první polovině letošního roku, nebudeme dále zaměstnávat přibližně třicet lidí.

Nebudou samozřejmě vyhozeni na dlažbu. Nemocnice bude podle kolektivní smlouvy respektovat tříměsíční výpovědní lhůtu a dvouměsíční odstupné.

Některé sestry budou nasazovány do jiných oddělení, ze kterých odcházejí zaměstnankyně například do důchodu nebo na mateřskou,“vysvětlil Galský.“

Kraj nemůže dotovat ztrátové zdravotnictví. Nemá z čeho,“ prohlásil hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

Objevily se ale spekulace, že porodnice v loňském roce vydělávala. Galský však toto tvrzení vyvrací.

„Rozpočet gynekologicko-porodnického oddělení je vyrovnaný, možná minimálně ztrátový, ale v nemocnici jsou oddělení, která jsou více ztrátová,“ potvrdil primář Zmrhal.

Barbora Zemanová, Mělnický deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?