Ředitel se zlobí aneb Dryml kontra Evropa. Míč je teď na straně špitálu

4. 6. 2015 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Válka mezi ředitelem vrchlabské Českoněmecké horské nemocnice Krkonoše Vladimírem Drymlem a Královéhradeckým krajem dostala evropský rozměr a rozhodně není ještě u konce.


Výklad pravidel

V loňském roce podal podhorský špitál stížnost na chování Královéhradeckého kraje do Bruselu a současně zaslal i podezření na neprůhledné a skryté dotování prodělečných nemocnic v hájemství hejtmanství na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Podle ředitele vrchlabského nemocničního zařízení Vladimíra Drymla je totiž zarážející, že některé finanční prostředky, které putují z krajské kasy na dotace nemocnic, jsou v rozporu s pravidly EU i volné hospodářské soutěže.

„Nemocnice jsou akciové společnosti podléhající obchodnímu zákoníku a obrovské každoroční dotace na jejich činnost deformují pracovní trh ve zdravotnictví i nákupy přístrojů a materiálu. Zodpovědnost za možné úmyslné porušování zákona nesou zejména politici vedou Královéhradecký kraj,“ uvedl Vladimír Dryml.

Podle něj hejtmanství rozděluje veřejné peníze pouze vybraným nemocnicím, a to ve formě uzavírání závazků veřejné služby.

Jeho námitky však Evropská komise (EK) neuznala a na začátku tohoto týdne konstatovala, že financování krajských nemocnic je v pořádku.

Vše jak má být

Podle jejího vyjádření je financování krajských nemocnic z veřejných zdrojů v souladu s evropskou legislativou a není podle ní v rozporu s pravidly evropské státní podpory. Toto vyjádření kvitoval krajský hejtman Lubomír Franc. „Rozhodnutí Evropské komise vnímáme jako důležitý precedens pro oblast financování krajského zdravotnictví. A to nejen pro Královéhradecký kraj, ale i pro ostatní kraje, kde financují nemocnice podobným způsobem. Nemocnice totiž nejsou o vytváření zisku, ale především jsou zdrojem dostupné zdravotní péče,“ řekl Lubomír Franc.

Podle radní pro zdravotnictví Jany Třešnákové vzala EK v potaz, že počet a struktura lůžek v krajských nemocnicích odpovídají spádovým oblastem. „Upozornila i na to, že v posledních letech počet lůžek klesl zhruba o deset procent. Cílem nemocnic je tak především opravdu uspokojit potřeby obyvatel v příslušné spádové oblasti,“ vysvětlila Jana Třešnáková s tím, že krajské nemocnice jsou navíc podle pravidel EU poskytovateli služeb obecného hospodářského zájmu, kdy jsou přesně stanoveny podmínky, za nichž je poskytována státní podpora ve formě vyrovnávací platby za závazek veřejné služby.

Zatímco hejtmanství zprávu vítá, tak v táboře vrchlabského špitálu zavládlo po přečtení dokumentu zděšení hraničící se zmarem.

To vykrystalizovalo i ve vyjádření ředitele vrchlabské nemocnice Vladimíra Drymla.
„Velmi nás zaskočilo, jaké údaje jsou v dokumentu uvedeny. Z celého vyrozumění vyplývá, že EK rozhodovala na základě podkladů dodaných českou stanou, které nejsou nijak specifikovány. V podstatě je tedy možné, že to, jestli kraj rozdělí dvě stě padesát milionů korun ročně správným systémem, doplnil informace přímo Královéhradecký kraj,“ uvedl Vladimír Dryml.

Sám sobě soudcem?

Ještě tvrdší slova na konto EK vyslal jednatel nemocnice Jaroslav Fiala.

„Evropská unie dopřála našim úředníkům skutečný luxus, protože mohli sami sobě odpovědět na otázku, zda vykonávají svou hospodářskou činnost poctivě, a dále již nikdo nepátral po pravdivosti údajů,“ uvedl Jaroslav Fiala s tím, že se nemocnice proti vyrozumění odvolá a poukáže na vazby mezi hejtmanem Lubomírem Francem a jeho stranickým kolegou Lubomírem Zaorálkem, kteří: „pravděpodobně společně odpovídali EK na žádost o dodatečné informace k naší stížnosti,“ uvedl Jaroslav Fiala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?