Ředitel: Tady stojím, tak mne zastřelte!

23. 6. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecká nemocnice se bouří. Na šest set zaměstnanců včera na mítinku protestovalo proti nynějšímu vedení. A podepsalo petici.


Spršce výčitek čelil včera ředitel Krajské nemocnice Liberec Zdeněk Konrád. Pustili se do něj zaměstnanci, jichž se sešlo na mítinku v jídelně na šest stovek.

Lidé se pod vedením odborů postavili za člena dozorčí rady a svého kolegu Jana Raise, který poukázal na špatné hospodaření tohoto zdravotnického zařízení, a za to na něj měl management vyvíjet nátlak, aby dohodou z nemocnice odešel.

Zástupci několika odborových svazů také sestavili petici, v níž žádají jak dozorčí radu a představenstvo, tak i Liberecký kraj a město Liberec, aby některé nevýhodné smlouvy prošetřily.

„Stojím tady před vámi jako před popravčí četou. Dobře, střílejte! Ale rozvoji nemocnice to určitě nepomůže,“ prohlásil emotivně ke shromáždění ředitel Zdeněk Konrád.

„Krátký rozhovor s panem Raisem jsem si měl nahrát. Kdybych to učinil, dokázal bych vám, že ho nikdo nevyhazoval. Pan Rais měl ale se svým stanoviskem nejdřív přijít za vedením nemocnice, a až potom své pochybnosti zveřejnit,“ dodal.

Spor zaměstnanců s novým managementem rozdmýchala nedávno odvolaná ekonomická ředitelka Danka Kaššovicová. Ta poukázala ve svém otevřeném dopise na údajné zadlužování zdravotnického zařízení a nesrovnalosti v účetnictví, například na nestandardní smlouvy se společností Česká sanita. Jan Rais její výhrady potvrdil.

„Vzniklá situace mne netěší. Obvinění jsou v několika bodech hodně závažná. Budu jako člen dozorčí rady žádat jejich prošetření,“ řekl náměstek liberecké primátorky Kamil Jan Svoboda (Liberec občanům), který zastupuje v dozorčí radě město Liberec.

Pracovníci nemocnice se vyzbrojili i několika transparenty, na jednom volali po profesionálním vedení, na jiném stálo - Nové koště dobře mete? Nezdá se nám! Často odměnili řečníky ze svých řad potleskem a pochvalnými výkřiky.

Ředitel Konrád k dluhům uvedl, že nyní dělají jen 450 tisíc, Jan Rais vyčíslil ztrátu nemocnice za první 4 měsíce letošního roku, jak uvedla už Kaššovicová, na 12,5 milionů korun. Současný management vládne krajské nemocnici od 1. března.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?