Ředitel vinohradské nemocnice Šturma rezignoval, hledá se nový

28. 7. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel vinohradské nemocnice Jan Šturma (69) rezignoval na svou funkci. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček jeho rezignaci přijal, výběrové řízení na nového ředitele či ředitelku Fakultní nemocnice Královské Vinohrady vyhlásil už v pátek. Dočasně nemocnici povede ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.


„Jan Šturma na funkci rezignoval z osobních důvodů,“ píše se ve zprávě. Vrbovská se podle Němečka osvědčila jako vynikající manažerka při řešení kritické ekonomické situace Nemocnice Na Bulovce. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Štoll ČTK potvrdil, že Vrbovská bude dočasně řídit dvě nemocnice. Předpokládá, že nový ředitel vinohradské nemocnice bude vybrán do konce srpna.

O uchazečích výběrového řízení nebude ministerstvo poskytovat informace kvůli možnému ovlivnění výsledku. Požadavkem je zejména vysokoškolské vzdělání magisterského programu v oblasti lékařství, ekonomie nebo práva a minimálně pětileté zkušenosti s řízením, ekonomikou a vedením zaměstnanců.

Šturmu pověřil Němeček řízením nemocnice letos v březnu, kdy byl z funkce po osmi letech odvolán Marek Zeman. Šturma v nemocnici pracoval od roku 1972. Byl přednostou Kliniky anesteziologie a resuscitace a náměstkem ředitelky pro léčebně preventivní péči chirurgických oborů. Jeho jméno je spojováno s problematikou anestezie u rozsáhlých popálenin, několik let zastupoval Českou republiku v Evropské anesteziologické společnosti.

Zeman byl odvolán kvůli zhoršení ekonomické situace. To se projevilo ve výsledcích za loňský rok, kdy se výrazně zhoršila likvidita. Stav pokračoval zápornými hospodářskými výsledky i v prvních měsících letošního roku. Podle tehdejších informací médií nemocnice porušila zákon o veřejných zakázkách při rekonstrukci pavilonu patologie.

Vinohradská nemocnice léčí pacienty od roku 1902. Při svém otevření patřila k nejmodernějším v Čechách. Nyní má přes 30 klinik a pracovišť, do nemocnice směřují popálení pacienti z celých Čech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?