Ředitelka Nemocnice Břeclav rezignovala

13. 11. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelka břeclavské nemocnice Janka Bambasová rezignovala, skončí ke 30. listopadu, řekl novinářům náměstek jihomoravského hejtmana Marek Šlapal (ČSSD), který je za zdravotnictví zodpovědný. Bambasová chce dělat svou profesi gynekoložky.


Důvodem k jejímu odstoupení by mohly být také dluhy zařízení. Podle Šlapala nemocnice dluží desítky milionů korun. Kraj se bude snažit situaci ve své příspěvkové organizaci řešit. Nového ředitele chce vybrat začátkem příštího roku. Policie nyní prověřuje anonymní oznámení související s hospodařením nemocnice.

„Faktem je, že se břeclavská nemocnice potýká s dluhy, které chceme řešit. Budeme je ale řešit tehdy, až bude jednoznačná součinnost mezi vedením nemocnice a Jihomoravským krajem,“ uvedl Šlapal. Vedení kraje popřelo, že by odchod Bambasové jakkoli souvisel s policejním vyšetřováním. mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová zatím nedokáže odhadnout, kdy budou známy jeho výsledky. Řekla to dnes ČTK a dodala, že kromě anonymního oznámení na vedení nemocnice kriminalisté nedostali žádný jiný podnět.

Podle Šlapala funkce ředitele vždy přináší nezbytnou míru zodpovědnosti. „Paní ředitelka vyhodnotila stav tím, že doporučila svou rezignaci, což oceňuji. Dluhy nemocnice jsou v desítkách milionů korun. U nemocnic však není vždy vina jen na straně ředitele. Dluhy bývají souhrnem dalších okolností jako smlouvy s pojišťovnami nebo dostupnost určitých odborností, které chceme zachovat, ale nejsou tak dobře placené. Nelze vše svádět na ředitelku,“ zdůraznil náměstek. Dodal, že zadlužení není jediným faktorem. „Míra zadlužení je jedna věc, ale spokojenost pacientů je druhá. A tam jsem zaznamenal také dluhy, které jsou mnohem zásadnější než ty finanční,“ doplnil Šlapal.

Nemocnici po odstoupení Bambasové povede do nástupu nového ředitele náměstek Bambasové Jiří Jurník. Nový ředitel by mohl nastoupit v únoru. Podle Šlapala bude jeho úkolem dostat nemocnici z dluhů, ale také zachovat péči, aby byli pacienti spokojení. Ke zlepšení situace plánuje kraj několik kroků. „Je to především zajištění energetických úspor a restrukturalizace některých oddělení. Je to komplikované u tohoto typu nemocnic, protože nemůže hrát roli pouze ekonomická efektivita, ale musíme myslet také na regionální dostupnost. Budeme proto hledat kompromis, aby se nemocnice nepropadala, ale byla zároveń dostupná,“ dodal Šlapal.

Jihomoravský kraj provozuje kromě nemocnice v Břeclavi i nemocnice ve Znojmě, Ivančicích, Letovicích, Vyškově, Tišnově, Hodoníně a Kyjově. Podle Šlapala jsou nemocnice vesměs v kladných číslech, avšak u Břeclavi to tak není. Nově Jihomoravský kraj od léta provozuje také nemocnici v Hustopečích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?