Reforma odložena

14. 11. 2008 9:44
přidejte názor
Autor: Redakce
"Na středeční vládě se nám podařilo projít s těmi všemi pěti zákony, bych řekl, klasickým způsobem, že jsme vypořádali připomínky jak z Legislativní rady vlády, tak ostatních resortů," uvedl ve středu v pořadu České televize Události, komentáře ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Přepis pořadu najdete v článku...


Přepis středečního pořadu České televize Události, komentáře

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: Reforma zdravotnictví odložena. Vláda ve středu její projednávání podle očekávání přerušila. Zpívá ministr zdravotnictví labutí píseň, nebo dosud neprohrál a může se mu ještě podařit aspoň okleštěnou reformu přes koaliční partnery protlačit? Zeptáme se přímo ministra, Tomáš Julínek bude hostem komentovaných Událostí.

K reformě připravené týmem ministra zdravotnictví mají výhrady obě menší koaliční strany, jak KDU-ČSL, tak zelení. Nad zákony se teď mají znovu sejít experti a pak předsedové koaličních stran. Je otázka, zda to bude stačit a zda se ministrovi zdravotnictví podaří aspoň něco z reformy ve sněmovně prosadit. Tomáš Julínek je prvním hostem komentovaných Událostí. Dobrý večer.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/: Dobrý večer.

moderátorka: Pane ministře, neprohrál jste už svou bitvu o reformy? Nezpíváte už labutí píseň?

Tomáš JULÍNEK: No, určitě takový pocit nemám. Při tom středečním jednání vlády jsme předložili zásadní změny českého právního rámce pro zdravotnictví, kdy po padesáti letech je tady nový zákon o zdravotní péči, o zdravotních službách a o zdravotnické záchranné službě, o specifických službách a novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Je to takováhle hromada a je to práce za dva roky, plno diskusí, jednání. A na středeční vládě se nám podařilo projít s těmi všemi pěti zákony, bych řekl, klasickým způsobem, že jsme vypořádali připomínky jak z Legislativní rady vlády, tak ostatních resortů. A fakticky, kdyby nemělo to takový politický náboj, tak jsme normálně hlasovali a ty zákony se posouvaly do sněmovny.

moderátorka: Na ten politický náboj se vás chci právě zeptat, protože to vypadá, že ten mnohé rozhodne. Je podle vás na straně koaličních partnerů, hlavně tedy lidovců snaha tu vůli k dohodě o reformě najít i přes ten politický náboj, který tam je zcela evidentní?

Tomáš JULÍNEK: Tak já bych samozřejmě uvítal, kdyby ta vůle byla větší a odpovědnost koaličního partnera větší, protože je to naplňování našeho programového prohlášení a vůbec je to jeden z pilířů reformní vlády, který jsme slíbili voličům v roce 2006. Ale hlavně v tomto zákoně je plno pozitivních věcí a je nesmysl, abychom je blokovali a ony nemohly být uvedeny v život. Já jsem už několikrát zmiňoval očkování, práva dětí, práva matek být hospitalizováni s dětmi, práva pro nevidomé třeba mít psa s sebou v nemocnici. Ale těch věcí je celá řada včetně potom toho zákona o veřejném zdravotním pojištění, které umožňuje konečně připlácení, to znamená, když chceme například sádru, tak ji nemusíme zaplatit znovu takovou tu lepší na léto, na koupání, ale zaplatíme jenom rozdíl mezi tou klasickou sádrou a mezi tou plastovou.

moderátorka: Vy říkáte takové to lepší právě nad rámec a na to se vás chci zeptat. Oba koaliční partneři a v úterý tady ve studiu dokonce i váš stranický kolega Boris Šťastný řekl, že mají strach o pacienty. A jim právě vadí ta vaše definice, která jde pod rámec toho, co je nad něj, tedy ta definice, podle níž by napříště měli mít pacient nárok na ekonomicky nejlevnější léčbu. Jak můžete zaručit, že by se rozsah a kvalita péče ve jménu této definice nezhoršila a že by právě na tu lepší péči neměli jen ti bohatí?

Tomáš JULÍNEK: No, tak já absolutně garantuji, že ta novela zákona čtyřicet osm vůbec nezužuje ten nárok z veřejného zdravotního pojištění, že naopak v dnešním zákoně to není napsáno není vůbec.

moderátorka: To je pravda. Ale v tomto, co říkáte vy, je ekonomicky nejlevnější.

Tomáš JULÍNEK: V tomto zákoně je to napsáno, ale vy jste z toho citovala jenom jedno písmeno a tam je jasně napsáno, že to musí být podle posledních poznatků bezpečné pro pacienta a v dnešním zákoně to není napsáno vůbec. To znamená, že realita je taková, že vy přijdete do zdravotnického zařízení, nemáte žádnou zákonnou oporu se domoci třeba nějaké satisfakce, když vás nepřijmou do zdravotnického zařízení, když nepřijmou vaši babičku s mozkovou příhodou a řeknou, že vám ji nepřijmou na intenzivní péči, protože už je například stará. To není vůbec nic řídkého. A vy se nemáte čeho domoci. Tyhle ustanovení, ze kterých jste citovala jenom tu část, kdy …

moderátorka: Já jsem citovala to, co opravdu vadí vašim koaličním partnerům i některým spolustraníkům.

Tomáš JULÍNEK: Ale ty písmena musí fungovat zaráz. My samozřejmě máme veřejné zdravotní pojištění a nemůžeme, nemůžeme absolutně garantovat ty nejposlednější výkřiky, když nejsou ověřeny, zda jsou ekonomicky efektivní. Máme tady jeden balík peněz, to znamená, to je poznámka na asi tří odstavců, která je přečtená zvlášť a je to velmi nefér ji takto citovat. Přičemž tady celý ten paragraf …

moderátorka: Ne, ne, ne, pane ministře, nezlobte se na mě, já jsem citovala to, co opravdu tady v úterý několikrát zaznělo.

Tomáš JULÍNEK: Já teďka nemluvím o vás, že to říkáte, já mluvím o Borisi Šťastném o všech ostatních, kteří to vytrhávají z kontextu.

moderátorka: Já se opravdu ptám na to, co vlastně oponují vaši partneři.

Tomáš JULÍNEK: Jasně. Ale já chci, aby občané pochopili a ta věta je nemátla, že dnes tam není vůbec nic napsáno. Teď je tam napsáno potom v tom zákoně, teď je tam napsáno jasná definice, ale opravdu jasná, tak jak je napsána v jiných evropských zákonech. Pak je tam, pak jsou tam samozřejmě standardy léčebné péče, které jsou v tom zákoně o zdravotních službách, kdy ministerstvo poprvé vydá věstníkem. Za patnáct let je tady nikdo neudělal, my už na nich pracujeme. A ty, ten rozsah je dán tím zákonem a on se v zásadě nemění. To znamená, jediný rozdíl mezi starým zákonem, co se týče rozsahu plnění z veřejného zdravotního pojištění pojištěnců je, spočívá v tom, že přidáváme očkování proti pneumokokům pro děti, to je navíc. Jinak je to úplně stejné, plomby stejné, sanitky jsou hrazeny stejně. Všechny bludy, co o tomto zákonu běhají dokola, se ho snaží znectít, ať je to z politických důvodů nebo z neznalosti.

moderátorka: Dobře. Pane ministře, řekněte mi, proč se vám doteď tak nedařilo dobře vysvětlit tu reformu, ať už veřejnosti nebo kolegům ve sněmovně, kolegům ve vládě? Proč se vám to nedaří?

Tomáš JULÍNEK: Tak zdravotnictví je obrovském politikum. Ministr zdravotnictví je vždy terčem ve všech zemích problémů. Já se někdy, si říkám, že se na mě všichni kolegové dívají, kdyby ten Julínek nepřinesl reformu, tak jak by se nám to vládlo. Jenže zdravotnictví musíme změnit, protože pokud něco neuděláme, tak se dostaneme do problémů tak, jak už jsme se dostali několikrát. Za mého, za mého ministrování máme zdravotnictví s přebytkem, máme rezervy i pro kritický finanční rok, oddlužili jsme nemocnice, zavedli jsme plno hexavakcín pro děti na jeden vpich, zařídili jsme vzdělávání lékařů ze státu a podporováno ze státního rozpočtu …

moderátorka: Vy mi utíkáte z mé otázky, pane ministře. Podle poslance …

Tomáš JULÍNEK: Neutíkám. Já jenom říkám, že …

moderátorka: Já doplním tu otázku. Podle poslance ODS Borise Šťastného je to tím, že si reformu v uvozovkách smolíte ve svém úřadu na Palackého nábřeží a že málo chodíte mezi poslance, že byste se měl zvednout ze židle, jít za poslanci, mluvit s nimi o tom.

Tomáš JULÍNEK: Já jsem, já jsem tady zdůraznil, že to šlo, že se to prodiskutovávalo dva roky, Boris Šťastný byl do této reformy zainteresován, naučili jsme ho vnímat ty zákony, byl jeden z prvních, který tyto zákony získal. A teďka má politický důvod v rámci politického boje v ODS tak jako třeba KDU-ČSL v rámci svého politického boje si vzít to zdravotnictví jako rukojmí. A já říkám, že to jsou neodpovědní poslanci, protože je tam plno pozitivních věcí pro lidi …

moderátorka: Dobře, ale na druhou stranu …

Tomáš JULÍNEK: … a tenhle zákon my jsme psali pro lidi a tuhle reformu jsme dělali pro lidi, a ne proto, aby si to někdo vzal kvůli tomu, že se bojí, že ho na sjezdu KDU-ČSL odvolají.

moderátorka: Kolegové vám vyčítají, že jste jim prohrál volby. Jak spí ministr, o kterém se říká, že prohrál své straně volby?

Tomáš JULÍNEK: Já jsem určitě straně volby neprohrál. Já si myslím, že strana, která má ambici dělat reformy, tak se musí na všech úrovních ztotožnit s těmi reformami. A nelze se spolehnout jenom na to, že si budu volit regionální téma. V té době, kdy se provádí reforma, tak, a zvláště je ventilováno zdravotnictví, tak se to musím, to zdravotnictví naučit. Já jsem pro své kolegy regionální i senátní připravil podklady, nabídl jsem jim svoje služby pro jejich volební štáby. Nevyužili toho. Upozorňoval jsem na to, že je to strašně silné téma, že lidé se nechají vyděsit obelháváním a plakáty ČSSD a oni si mysleli, že to vyřeší tím, že budou hovořit o dálnicích a hovořit o svých zásluhách na hejtmanských postech. Nevyšlo to, ale já se necítím vinen za tuto reformu, určitě ne.

moderátorka: Takže, zpět k té reformě, vraťme se k ní. Vy jste musel ustoupit už ze dvou těch nejvíce kontroverzních zákonů té druhé části reformy, tedy musel jste ustoupit nebo alespoň dočasně z převodu fakultních nemocnic na akciové společnosti, z privatizace pojišťoven, aby tedy si mohli lidé více vybírat z jejich plánů. I kdyby se vám teď ještě přes koaliční partnery podařilo prosadit alespoň něco z okleštěné reformy, nebudou to už jen trosky, které vlastně nepřinesou nic nového, které neposunou reformu v zemi o kus dál?

Tomáš JULÍNEK: Tím, že ventilujeme reformu, tak se zapomíná na to, co už jsme udělali. Já jsem se tady pokusil velmi krátce nastínit to, co už se stalo. Například léčiva se zlevnila teďko od 1. listopadu a pět set padesát nových léčiv bude bez doplatku. Kdyby se podařilo prosadit tuhle první část, tak to bude pořád obrovské dílo, které odpracoval můj tým. A pokud bychom udělali ty další kroky, tak samozřejmě prospějeme českému zdravotnictví úplně nejvíce, o kterých jste hovořila. Není to privatizace pojišťoven, jsou to dva nové zákony o veřejném zdravotním pojištění, o pojišťovnách a my ho teďka budem dávat do veřejné diskuse, do připomínkového řízení a pokusíme se samozřejmě i tyto zákony prosadit. Uvidíme, jaká bude politická vůle v koalici.

moderátorka: Premiér Topolánek na jedné straně říká, že vás podporuje, ale jedním dechem dodává, že to ještě nemusí znamenat, že si vás v kabinetu nechá. Co říká vám osobně? Za jakých podmínek tedy v jeho kabinetu zůstanete? Řekl vám to?

Tomáš JULÍNEK: Tak ty podmínky jsou jasné, že musím tyhle zákony připravit a pokusit se je prosadit. Ale nemůže to dělat ministr sám a já jsem vděčný, že pan premiér cítí, že je to téma celé vlády, že to není téma jenom ministra a není možné na něm nechat celou tíhu odpovědnosti. Já se budu maximálně snažit s koaličními partnery tohle vyjednat. Ale pokud je tam nevůle a dostáváme se na hranu splnění koaliční smlouvy, což teďka momentálně jsme, protože ty zákony jsou opravdu bez problémů, tak …

moderátorka: No, tak úplně bez problémů nejsou. To rozhodně tak navenek nevypadá.

Tomáš JULÍNEK: To tedy jsou, paní redaktorko, za tím si stojím, za tím si stojím.

moderátorka: Vy si stojíte za tím, vaši koaliční partneři si myslí něco jiného.

Tomáš JULÍNEK: Moji koaliční partneři ještě neřekli, co přesně v těch zákonech chtějí a co jim vadí a říkají, že je tam nějaká hrozba …

moderátorka: No, předali vám čtyřicet stran připomínek.

Tomáš JULÍNEK: … je tam hrozba … Ano, ale ty už byly třikrát vypořádány a já se s nimi znovu v sobotu vypořádám.

moderátorka: Jestli vy špatně nekomunikujete se svými koaličními partnery.

Tomáš JULÍNEK: Ne, já komunikuju velice dobře, ono se hodí to vracet na stůl a tady v tom. A taky se neříká, o co nás můžou právě tady tihle poslanci připravit, co v těch zákonech je a to bychom byli radši.

moderátorka: Poslední otázka, pokud reformu neprosadíte, rezignujete?

Tomáš JULÍNEK: Takhle jednoduše já bych to neviděl, protože je důležité, jaké kroky uděláme. Ale pokud by vláda ztratila tento reformní étos a my jsme nemohli udělat alespoň nějaké krok ve zdravotnictví, tak samozřejmě pro mě funkce v této vládě nemá smysl. Já myslím, že to bude i signál pro všechny další ministry, že se nevyplatí pracovat.

moderátorka: Pane ministře, děkuji vám za návštěvu v Událostech, komentářích. Na shledanou.

Tomáš JULÍNEK: Děkuju.

ČT2, Události, komentáře

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?